FOREBYGGENDE: Her jobber brannvesenet med å forberede Wollemi-skogen fra mot de voldsomme brannene i Australia. Foto: NSW NPWS

Hemmelig aksjon reddet forhistorisk skog fra brannene i Australia

Brannmannskaper i Australia har reddet verdens siste bestand av Wollemi-furutre, en forhistorisk tresort kjent som dinosaurtrær, fra de voldsomme brannene.

  • NTB-AFP

Det er færre enn 200 av disse sjeldne trærne i naturen, og de er gjemt i en kløft i verdensarvområdet Blue Mountains nordvest for Sydney i New South Wales. Delstaten har vært rammet av en av de største skogbrannene i Australia de siste månedene.

Da flammene nærmet seg i høst, ble området rundt skogen dynket med et brannhemmende stoff. Samtidig ble spesialister firet ned i kløften for å installere et vanningssystem for å sikre at skogen skulle være fuktig.

Noen av trærne ble svidd av flammene, men skogen ble reddet fra brannen, opplyste miljøvernminister Matt Kean i New South Wales onsdag. Han beskriver operasjonen som et enestående miljøvernoppdrag.

Furutrærne er mer enn 200 millioner år gamle og eksisterte samtidig med dinosaurene. De var regnet som utryddet da de ble oppdaget i kløften i det australske nasjonalparkområdet i 1994.

Stedet er holdt hemmelig for å beskytte det mot forurensing fra besøkende. Et oversiktsbilde viser et grønt belte av trær i bunnen av en kløft omgitt av svidde dalsider.

Trærne er forplantet og distribuert til botaniske hager rundt om i verden, men trærne i Wollemi-kløften er den eneste ville bestanden i verden.

Skogbrannene i Australias har siden oktober krevd 28 menneskeliv, ødelagt med mer enn 2000 hjem og svidd av 10 millioner hektar, eller 100.000 kvadratkilometer. Det er et området som er større enn Sør-Korea eller Portugal.

Om lag én milliard dyr er antatt omkommet i brannene, og myndighetene har lovet 50 millioner dollar for å beskytte dyr og miljø som er rammet av brannene, skriver The Guardian.

Torsdag har det regnet i flere av de brannherjede områdene. Torsdag morgen var det ifølge brannvesnet fortsatt 85 aktive branner i delstaten New South Wales, 30 av dem hadde de ikke kontroll på.

Les også

Mer om

  1. Skogbrannene i Australia
  2. Australia

Flere artikler

  1. Skogbrannene i Australia vokser i størrelse: – Dette er ulikt alt annet

  2. Brannvesenet slår katastrofealarm i Australia

  3. Skogbranner skaper tordenvær: – En veldig farlig situasjon

  4. Skogbrannene i hardt rammede New South Wales er under kontroll

  5. Hjerteskjærende bilde fra begravelse: «Pappa, jeg elsker deg til månen og tilbake»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder