UKJENT VIRUS: Byen Wuman, øst i Kina, er blitt rammet av et hittil ukjent virus. Foto: STRINGER / EPA

Over 200 rammet av mystisk virus i Kina: WHO kaller inn til hastemøte

Nærmere 220 personer har fått påvist det SARS-lignende viruset i Kina. Viruset som kan føre til alvorlig lungesykdom smitter mellom mennesker, bekrefter kinesiske myndigheter.

 • Yasmin Sfrintzeris
 • Andreas Løf
 • NTB
 • Marthe Nymoen

Artikkelen er over 167 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Generaldirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, har nå kalt inn en beredskapskomité om det nye coronaviruset i henhold til de internasjonale helseforskriftene.

Det opplyser WHO på Twitter.

WHOs krisekomité samles onsdag i Genève og vil ta stilling til om virus-utbruddet skal betegnes som en internasjonal krise, noe som sjelden skjer og som er forbeholdt svært omfattende og alvorlige epidemier.

Det nye coronaviruset fører til en lungebetennelse-lignende sykdom med symptomer som feber og pusteproblemer. Forskere mener at sykdommen kan ha smittet fra dyr til mennesker.

Frykten er at viruset smitter raskere enn først antatt. 218 påviste tilfeller var registrert i Kina mandag. Det er en tredobling fra søndag. Tre av de 218 pasientene er døde. 198 av tilfellene er registrert i Wuhan.

Viruset har de siste dagene også blitt påvist i Sør-Korea, Japan og Thailand.

Viruset er et luftveisvirus og har inntil nå vært ukjent. Pasientene som er smittet har fått lungebetennelse.

Bakgrunn: SARS-lignende virus sprer seg.

Sjømatmarked

Eksperter har slitt med å fastslå hvordan viruset sprer seg, og man har antatt at et sjømatmarked i Wuhan var sentrum for utbruddet.

Men mandag sa Zhong Nanshan ved Kinas nasjonale helsekommisjon at mennesker kan bli smittet av viruset uten å ha besøkt byen.

– For øyeblikket kan det sies at det er bekreftet at det dreier seg om smitte mellom mennesker, sa han ifølge den statlige kringkasteren CCTV.

Xi lover tiltak

I Guangdong ble to pasienter smittet av familiemedlemmer som hadde vært i Wuhan, utdyper Zhong, en kjent kinesisk forsker som bidro til å avdekke omfanget av sars-utbruddet tidlig på 2000-tallet.

Wuhan har 11 millioner innbyggere og er et viktig transportsentrum, også under den kinesiske nyttårsfeiringen som begynner senere denne uken.

Mandag sa Kinas president Xi Jinping at det er «ekstremt viktig» å innføre alle mulige tiltak for å bekjempe det nye viruset. Presidenten tok til orde for et sterkt internasjonalt samarbeid da han uttalte seg om viruset for første gang.

Viruset hører til samme familie som det dødelige SARS-viruset som førte til nærmere 650 dødsfall i Kina og Hongkong i 2002 og 2003.

Det er så langt oppdaget tre tilfeller av viruset utenfor Kina, to i Thailand og ett i Japan.

Britiske forskere har sagt til BBC at over tusen kan ha blitt smittet av viruset, for at viruset skal kunne spre seg til andre land.

UD nevner virusutbruddet i en oppdatering i reiserådet til Kina, men har ikke endret reiserådet på grunn av det.

Sannsynlig at enda flere er syke

– Når det er så mange som er bekreftet syke, er det en overveldende sannsynlighet for at flere er smittet, sier Gunnveig Grødeland.

Hun er forsker ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo.

– Det er foreløpig ikke utviklet vaksiner for viruset. Det må først bli et omfattende problem med mange smittede, ifølge Grødeland.

Grødeland tror at utviklingen av en eventuell vaksine kan bli aktuelt nå.

– Jeg håper og tror at dette er noe av det som WHO skal diskutere i sitt møte til onsdag, sier hun til VG.

Men Grødeland påpeker at selv om viruset smitter mellom mennesker, er smittefaren relativt liten.

– Sjansen for at dette blir et globalt problem er ikke stor, og slik som det ser ut nå er smittefaren forholdsvis liten.

Nye virus dukker opp noen ganger hvert år og det er ikke helt uvanlig med mindre lokale utbrudd.

Grødeland minner om normale hygienestandarder som å vaske hender, og beskytte hosten.

Mer om

 1. Kina
 2. Virus
 3. Sars
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Britiske forskere: Over tusen kan ha blitt smittet av kinesisk lungevirus

 2. «Fake news» om coronaviruset florerer

 3. Thailandske forskere med mulig corona-gjennombrudd

 4. Corona-utbruddet: Kina bygger nytt sykehus

 5. Kinesiske forskere hevder skjelldyr kan ha spredt Wuhan-viruset

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder