I RETTEN: Sluttinnleggene i rettssaken mot Frode Berg holdes tirsdag i byretten i Moskva. Foto: Arthur Bondar

Aktor ber om 14 års fengsel for Frode Berg

MOSKVA (VG) Aktor ber om 14 år i høysikkerhetsfengsel for spiontiltalte Frode Berg. Hans russiske forsvarer Ilya Novikov sier de forventer hjelp fra norske myndigheter for å få ham løslatt.

– Han er ikke sjokkert, han er rolig. Vi diskuterte fra starten av at han kunne forvente noe som dette, så han var forberedt sier Frode Bergs russiske advokat Ilya Novikov til VG.

– De klarte ikke bevise at han er en spion, men jeg er redd dette ikke vil ende med frifinnelse.

Tirsdag ble de siste innleggene i rettssaken mot Frode Berg holdt i Moskva byrett. Dommen er ventet å falle 16.april.

Aktor i saken ber om 14 år i fengsel for den spiontiltalte nordmannen, som har tilbragt nesten 16 måneder i Moskva, i det beryktede høysikkerhetsfengseletet Levfortovo.

Novikov sier Berg tok det fattet, og at det imponerte dommerne. Han sier at han vil besøke nordmannen 15. april, og at de da vil diskutere hva de skal gjøre videre.

Lei seg

Ifølge forsvareren er han er veldig lei seg for at dette har skjedd, og at dette kan ha påvirket forholdet mellom Norge og Russland som han lenge har jobbet med å forbedre.

Bergs siste ord var ifølge Novikov at han var lei seg for at dette har skjedd, og at han håper at dette ikke rammer norsk-russisk samarbeid på noen måte, hverken på statlig eller menneskelig plan.

Familien til Frode Berg har sagt til VG at de har håp om at det skal skje noe, men at de ikke tør å ha forventninger.

Forventer hjelp fra Erna

Samtidig som rettssaken pågår, er Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i Russland for å delta på konferansen Arctic forum. Solberg er tirsdag ordknapp om Frode Berg-saken.

Novikov sier at Berg håper møtet mellom Erna og Putin kan «endre skjebnen» til Frode Berg.

– Han lurer på om hans regjeringen vil gjøre noe får å sikre hans løslatelse, offisielt diplomatisk eller uoffisielt.

Novikov sier at deres budskap er at de forventer at statsministeren skal gjøre noe med dette så fort som mulig.

– Det er enten en diplomatisk løsning på dette, eller en meget lang fengselsstraff, er jeg redd, sier han.

Den spiontiltalte norske 56-åringen har innstendig bedt norske myndigheter om å ta ansvar for å få ham hjem når dommen i saken mot ham er falt.

Rettsaken ble annonsert på kort varsel. De første dagene i retten, møtte Berg uten hovedforsvarer. Årsaken var at Novikov var på reise i USA, men han er nå tilbake. Forsøk på å utsette saken fra forsvarerens side mislyktes da dommeren slo fast at saken ikke kunne vente.

FORSVARER: Ilya Noviokov er Frode Bergs russiske forsvarer. Foto: Arthur Bondar for VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder