FORLATER LANDET: En luftputebåt fra USAs styrker i Libya forlater havnen i Janxzu, vest for Tripoli, på søndag. USA trekker nå sine styrker midlertidid ut av landet, mens opprørsstyrker angriper hovedstaden. Foto: Mohammed Omar Aburas / TT

USA trekker styrker ut av Libya

USA ber om våpenhvile i Libya, mens opprørsgeneralens angrep på hovedstaden fortsetter. Samtidig trekker USA sine egne styrker ut av landet.

les også

Frykter full bykrig i Libyas hovedstad: Slik opplever innbyggerne angrepet

USAs utenriksminister Mike Pompeo ber om en umiddelbar stans i opprørsgeneral Khalifa Haftars angrep på den regjeringskontrollerte hovedstaden, melder NTB.

Torsdag forrige uke begynte Haftars milits Libyan National Army angrepet på Tripoli. Militsen har allerede brorparten av Libya under sin kontroll. Den FN-støttede regjeringen holder ennå Tripoli.

Fram til mandag morgen er 32 personer drept og omkring 50 såret i kampene, melder den franske avisen Liberation.

Kampene skal ha vært hardest omkring restene av hovedstadens internasjonale flyplass. Den ble ødelagt under kamper i 2014, og har ikke vært bygget opp siden.

KAMPENE BEGYNT: Militskrigere fra byen Misrata, som støtter den internasjonalt anerkjente regjeringen, fotografert søndag i utkanten av Tripoli. Foto: STRINGER / EPA

Frankrike benekter forhåndskunnskap

USAs utenriksminister sier at han er dypt bekymret over situasjonen i Libya.

– USA oppfordrer libyske ledere, sammen med internasjonale partnere, om å returnere til politiske forhandlinger ledet av FNs spesialutsending til Libya, Ghassam Salame, sier Pompeo.

Samtidig trekker USA sine styrker ut av landet, melder CNN.

– Sikkerhetssituasjonen på bakken i Libya blir stadig mer kompleks og uforutsigbar, sa lederen av USAs styrker i Afrika, general Thomas Waldhauser søndag.

Opprørsgeneralen Khalifa Hafta har støtte fra Frankrike, samtidig som Nato, FN og EU støtter regjeringen i Tripoli.

Frankrike nektet mandag for at de på forhånd visste noe om Haftas angrep på Tripoli, eller at de forsøkte å underminere fredsprosessen i det nord-afrikanske landet, skriver Reuters.

Rivalisering

les også

Utvalg om norsk Libya-innsats: Norge hadde liten forståelse av situasjonen i Libya

Libya har vært preget av et voldelig politisk kaos siden diktator Muammar Gaddafi ble styrtet i et NATO-støttet opprør i 2011.

Landet har for tiden to rivaliserende regjeringer: den FN-støttede i Tripoli og en i Tobruk i øst, som er alliert med Haftar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder