GJENFORENT: Bildet av Patricio Galvez og et av barnebarna er tatt i Erbil i Irak tirsdag kveld. Foto: Cecilia Udden, Sveriges Radio

Norsk-svensk IS-krigers barn gjenforent med morfaren

BEIRUT/OSLO (VG) Den norsk-svenske IS-krigeren Michael Skråmos barn er nå i Irak.

– Jeg har sett barna sammen med morfaren Patricio på hotellet nå i kveld. Han så lykkelig ut, sier Sveriges Radios reporter, Cecilia Udden, i Erbil til VG sent tirsdag kveld.

TV2 har snakket med Patricio Galvez selv:

– Jeg er overlykkelig og veldig glad for å omsider ha fått barna ut av Syria. Nå kan jeg endelig få sove om nettene igjen, sier han til kanalen.

– Det er svensk personell på plass, opplyser representant i Sverige for det kurdiske selvstyret i Nord-Syria, Shiar Ali, ifølge Sveriges Radio.

Til Aftonbladet bekreftet han tidligere tirsdag ettermiddag at barna var på vei til Irak. Ifølge Ali hadde de sju barna fått forlate interneringsleiren for kvinnelige IS-medlemmer og barn de inntil nylig var i.

– Hvis dette er sant, blir jeg svært lykkelig, sa barnas morfar Patricio Galvez til VG da.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med ham igjen.

Morfaren sa tidligere tirsdag over telefon at han ikke har vært informert av svenske myndigheter, fordi de av sikkerhetshensyn har operert i hemmelighet.

Kraftig underernært

VG var i helgen i Syria, men kurdiske myndigheter var da helt stille om saken. Samtidig var al Hol-leiren, der de svenske barna befinner seg, stengt for journalister og andre besøkende.

LYKKELIG: Galvez gledet seg over å høre at barnebarna var på vei til Irak tidligere på tirsdag. Nå er de gjenforent. Foto: PRIVAT

Svensk UD har ifølge Aftonbladet ikke villet si hvor barna befinner seg, men det meldes om at de er underernært og i dårlig form.

I starten av april fant også bestefaren det yngste barnet kraftig underernært på et sykehus i Syria. Til VG beskrev han møtet med barnebarnet som «magisk».

Han fikk også møte resten av barnebarna i al Hol-leiren hvor han fikk klemme dem for første gang.

– Da jeg klemte barna, var det som om min datter og deres far omfavnet dem, sa han til VG etter møtet.

Senere kom det frem at Galvez eller noen andre kunne hente barna så snart kurdiske administrasjonen i Syria ga klarsignal.

– De har levd under fryktelige forhold og psykisk trenger de mye støtte for å komme over disse traumene, sa bestefaren til VG den gang.

Til Aftonbladet sa Galvez at han trodde de er lagt inn på sykehus, noe han også mente var planen da det ble klart at barna skulle hentes ut. Han er på plass i Erbil i Kurdistan, hvor de altså skal være gjenforent.

KJEMPET FOR IS: Michael Skråmo kjempet i lenger tid for IS. Foto: Skjermdump

Norsk statsborger

Det var i mars i år at barnas far, Michael Skråmo, døde etter strid i Nord-Syria. Han er norsk statsborger med norske foreldre, men er født og oppvokst i Göteborg.

Like etter å ha fullført kokkeutdannelsen i Sverige skal han ha konvertert til Islam og flyttet til Egypt for å studere arabisk. Der skal han ha blitt radikalisert.

Da han dro til Syria tok han med seg sin svenske kone Amanda Gonzalez, som er Patricio Galvez´datter, og deres fire små barn. Mens de bodde der fikk de tre barn til.

Ifølge svenske medier har han drevet utstrakt propagandavirksomhet og oppfordret til terrorangrep i Sverige. Han skal også aktivt ha rekruttert andre fremmedkrigere.

Artikkelen oppdateres

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder