Ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran: Alle om bord har omkommet

Til sammen 176 mennesker omkom da passasjerflyet styrtet tidlig onsdag morgen, like etter avgang fra flyplassen i Tehran. Minst ti av dem skal være svenske statsborgere.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen
 • Marthe Nymoen
 • Nanna Johannessen
 • NTB
 • Nicolai Landmark

Ti svensker skal ha vært om bord på flyet, ifølge den ukrainske utenriksministeren Vadym Prystaiko.

– Vi vet at det er et antall svensker som har forulykket. Vi lener oss foreløpig på opplysninger fra ukrainske myndigheter hva gjelder antall, og de sier at det er minst ti svenske statsborgere, sier pressevakt Gunnar Vrang i svensk UD til VG.

Ifølge Aftonbladet skal det i en intern e-post mellom politiet og utenriksdepartementet være oppgitt at så mange som 17 svensker var om bord. Dette er foreløpig ikke bekreftet.

Sveriges utenriksminister Ann Linde kommentere flystyrten på Twitter før det ble kjent at ti svensker skal ha omkommet i ulykken. Hun sendte da tanker til de omkomne og deres pårørende:

En etterforskningsgruppe fra de nasjonale luftfartsmyndighetene i Iran har blitt sendt til ulykkesstedet etter at et ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran tidlig onsdag morgen, sier talsperson Reza Jafarzadeh ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge Nyhetsbyrået Reuters bekrefter Ukrainas utenriksdepartement at alle om bord på flyet har omkommet.

Det skal ha vært til sammen 176 passasjerer og ansatte om bord i flyet, ifølge Al Jazeera og AP News. 167 passasjerer og ni kabinpersonale.

Ifølge Ukrainas utenriksminister kommer de omkomne fra følgende land:

 • Iran: 82
 • Canada: 63
 • Ukraina: 11
 • Sverige: 10
 • Afghanistan: 4
 • Tyskland: 3
 • England: 3

En brann skal ha oppstått i en av motorene like etter flyet lettet, sier talsmann for det Iranske samferdselsdepartementet Qassem Biniaz til nyhetsbyrået AP News. Piloten mistet deretter kontroll på flyet.

Den ukrainske ambassaden i Iran skrev i en pressemelding onsdag morgen at de ikke mistenkte terror eller missilangrep mot flyet. I en ny pressemelding ved 11.30-tiden skriver de nå at årsaken fortsatt blir etterforsket, og at den tidligere meldingen ikke var «offisiell»:

«Kommisjonen forsøker fortsatt å finne ut av årsaken til styrten. Alle tidligere uttalelser er ikke-offisielle», står det i uttalelsen, ifølge CNN.

Også flyselskapene Lufthansa, Air France, KLM og flere andre selskaper har stoppet sine flyginger over Irak etter opptrappingen med USA, skriver flere internasjonale medier.

Vil ikke gi fra seg de «svarte boksene»

Flyets såkalte «svarte bokser» med taleregistrator og ferdskriver – skal være funnet.

NTB melder at Iran ikke vil gi de «svarte boksene» fra det styrtede ukrainske Boeing-flyet til den amerikanske flyprodusenten Boeing.

Ferdskriveren og taleregistratoren er viktige for å finne årsaken til at flyet styrtet.

– Vi vil ikke gi de svarte boksene til produsenten og amerikanerne, sier leder for luftfartsmyndighetene, Ali Abedzadeh.

Han sier også at det er uklart hvilket land de svarte boksene kommer til å bli sendt til for å bli undersøkt, og legger til at det er landet der flystyrten skjedde, som i henhold til internasjonale regler har rett til å stå for etterforskningen

– Denne ulykken vil bli etterforsket av Irans luftfartsmyndigheter, men ukrainerne kan også være til stede under etterforskningen, sier han.

OMKOMNE: 176 mennesker døde i flystyrten i Iran. Foto: ROUHOLLAH VAHDATI / ISNA

«Min dypeste kondolanse til slektninger og venner av alle passasjerer og ansatte» heter det i en uttalelse fra den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj.

Pirhossein Koulivand, leder for de iranske nødetatene, sa like etter flystyrten at redningsarbeidet på stedet var svært vanskelig fordi flyet sto i brann.

– Brannen er så kraftig at det ikke er mye vi får gjort. Vi har 22 ambulanser, fire bussambulanser og et helikopter på stedet, sier han ifølge Reuters.

Nyhetsbyrået Ap har ankommet stedet, og beskriver et stort område med knuste flydeler.

Flyet, av typen Boeing 737-800, ble ifølge Rabinowitz levert til Ukraine International Airlines i juli 2016. Ifølge Ukraine International Airlines gikk flyet gjennom en rutinesjekk mandag 6. januar.

ULYKKESSTEDET: Hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne Iran har lagt ut dette bildet fra ulykkesstedet. Foto: RØDE HALVMÅNE IRAN

Flyet var på vei fra flyplassen Imam Khomeini i Teheran til Kiev, og styrtet ifølge sjefen for Khomeini-flyplassen like etter avgang onsdag morgen. Det skriver det iranske nyhetsbyrået Tasnim. Ifølge al-Jazeera styrtet flyet nær forstaden Parand.

Iransk Røde halvmåne skriver på Twitter at ingen av boligene i området der flyet styrtet har blitt truffet.

Meldingen om styrten kommer bare timer etter Irans angrep på to militærbaser med soldater fra USA og dets allierte i Irak, men det er altså ingenting som tyder på at det er noen sammenheng mellom de to hendelsene.

Ifølge flyplassens hjemmeside skulle flygingen med flyselskapet Ukraine International Airlines ta av 05.15, men tok først av 06.12 lokal tid.

Boeing skriver på Twitter at de er klar over meldingene om flystyrten, og at de er i ferd med å skaffe mer informasjon.

KRASJET: Signalet fra flight PS752 forsvant like etter avgang. Foto: Skjermdump fra Flightradar24.com

Ukrainas innenriksdepartement skriver i en twittermelding at Innenriksdepartementet er en del av det operative hovedkvarteret som ble opprettet i forbindelse med krasjet av Boeing 737-flyene til Ukraine International Airlines i Iran.

Et team med ukrainske spesialister vil bli sendt til Iran for å hjelpe til med leting og etterforskning av årsakene til tragedien, heter det i twittermeldingen.

Mer om

 1. Flyulykker
 2. Iran

Flere artikler

 1. Ukrainsk passasjerfly styrtet i Iran

 2. Tidligere stabssjef i FAA om flystyrten: – Veldig uvanlig

 3. Rapport: Ukrainsk fly forsøkte å snu før dødsulykken

 4. Usikkerhet rundt de svarte boksene etter nedskytingen i Iran

 5. Iran om flyulykken: Etterforskningen kan ta flere år

Fra andre aviser

 1. Fly med 176 mennesker om bord styrtet i Iran – opplysninger om at flere svensker var passasjerer

  Aftenposten
 2. Seks spørsmål og svar om flyulykken i Iran

  Aftenposten
 3. Reuters: Iran åpner for amerikansk deltakelse i etterforskningen av styrten

  Aftenposten
 4. Iran: Boeing får ikke tilgang til flyets ferdskriver og taleregistrator

  Bergens Tidende
 5. Iran: Feiljustert radar årsaken til flystyrt

  Aftenposten
 6. Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk passasjerfly

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder