NÅ: Frode Berg er i retten: Anken avslått

MOSKVA (VG) Den spionsiktede Frode Berg (62) var torsdag i byretten i Moskva, der han har anket fortsatt fengsling. Advokaten sier at situasjonen til nordmannen er «drastisk forverret». Anken ble avslått.

Mens det i starten var håp om at saken kunne komme opp allerede før sommeren, så til nyttår, er det nå snakk om at det kan ta et helt år fra nå før Berg kan stilles for retten.

– Han har det tungt nå. Mens han tidligere ble forespeilet at det ble rettssak til sommeren, blir Berg nå fortalt at det kan ta ett år fra nå til saken kommer opp, sier hans advokat Ilja Novikov til VG utenfor rettssalen. Novikov besøkte Berg i fengselet i forrige uke.

– Fordi det ikke er kommet til noen politisk enighet, drøyer nå hele saken ut. Det er kommet en ny etterforsker i FSB. Han er strengere enn han vi hadde tidligere, fortsetter advokaten, som mener at den norske ambassaden gjør en god jobb for Berg, men at det politiske Norge kunne ha gjort mer.

Frode Berg i retten torsdag. Han sto bak en glassvegg som gjorde at han ikke kunne snakke med norske media.

– Situasjonen er drastisk forverret for Berg. Vi har ingen illusjoner om at dette kan ende snart, sier Ilja Novikov mens han venter på at torsdagens ankesak skal starte.

Berg gråt i retten også denne gang. Dommeren brukte et par minutter på å lese opp dommen. Som ventet ble anken avslått. Han sto i et glassbur, noe som gjorde det umulig for norske media å kommunisere med finnmarkingen.

les også

Tidligere fange: Slik er livet i FSBs «skrekkfengsel»

– Kommunikasjonen med kona og familien har også blitt vanskeligere. Det er mye strengere regler for telefonsamtaler, fortsetter forsvareren, som også har med en kollega i torsdagens rettsmøte.

– Den nye etterforskeren sier at han vil se an Bergs «oppriktighet» før han igjen får lov til å snakke med kona i Norge på telefon.

Det var den 3. mai av Lefortovo-domstolen bestemte at Kirkenes-mannen skal varetektsfengsles i tre måneder til.

les også

Frode Bergs advokater kjemper for åpne dører

Dette er tredje gang Berg anker en fengsling. Begge de forrige ankene har blitt avvist.

Etter at 62-åringen ble arrestert den 5. desember har Frode Berg sittet i det beryktede høysikkerhetsfengselet Lefortovo i Moskva.

Det betyr at han i drøyt et halvt år har våknet opp i en trang tomannscelle. Med unntak av sporadiske besøk fra advokaten og den norske ambassaden, er dagen preget av fullstendig isolasjon - og ikke minst uvisshet om hva fremtiden vil bringe.

les også

Slik var Frode Bergs liv i Armenia

– Gjennom ambassaden har jeg god kontakt med familien, sa Berg under det forrige fengslingsmøtet. Gjennom folk fra Norges Moskva-ambassade kunne han ringe familien. Denne muligheten er altså blitt vanskeliggjort den siste tiden.

– Det kan bli rettssak i år, men jeg kan ikke garantere det. Etter russisk lov kan han holdes i 18 måneder, har Bergs advokat Ilja Novikov sagt til VG tidligere. Nå tyder mye at det kan ta opp mot disse 18 månedene før saken kommer opp.

Dagbladet kunne for en drøy måned siden avsløre at Berg hadde innrømmet at det ikke var bare for å handle julegaver han dro til Moskva - og ble arrestert av etterretningstjenesten FSB. Samtidig har både Berg og hans advokater understreket at han ikke anser seg skyldig i spionasje.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder