DEN FØRSTE: Timothy Ray Brown fikk behandling for kreft og har vært hiv-fri i 12 år. Han var til stede på den medisinske konferansen i Seattle mandag. Foto: Manuel Valdes / TT NYHETSBYRÅN

Forskere tror de har funnet hiv-kur

Forskere mener de nå har lyktes i å kurere hiv for andre gang i historien. Det er i så fall en milepæl i kampen mot aids.

Ifølge New York Times forteller forskere tirsdag at de mener å ha kurert en ny hiv-pasient. Vedkommende har vært hiv-fri i 18 måneder uten virushemmende medisiner.

Den første permanente tilbakegang, eller remisjon, av hiv hos en pasient fant sted for 12 år siden, og siden da har forskerne forsøkt å gjenskape prosedyren. Nå mener de at de kan ha funnet nøkkelen.

les også

Fotball, musikk og sex: Erna Solberg markerte seg på Verdens AIDS-dag i Sør-Afrika

Rapporten publiseres tirsdag i magasinet Nature og deler av den presenteres på en medisinsk konferanse i Seattle.

Offisielt kaller forskerne tilstanden en «langvarig remisjon», men i intervjuer har flere omtalt det som en kur, med forbehold om at det er vanskelig å beskrive noe det kun er to kjente tilfeller av.

les også

Her blir 2500 jenter smittet med hiv hver uke

– Det vil inspirere folk at en kur ikke er en drøm. Det er oppnåelig, sier virolog Annemarie Wensing ved Universitetssykehuset i Utrecht i Nederland som forsker på stamcelletransplantasjon som hiv-behandling.

Begge de kjente tilfellene kom etter beinmargtransplatasjon til pasienter med hiv. Men overføringen av beinmarg var ment for å behandle kreft hos pasientene, ikke hiv-viruset.

les også

WHO: 15 smittsomme epidemier som truer verden

Pluss content

Den nye pasienten har valgt å være anonym, og blir bare omtalt som «London-pasienten».

«Jeg føler ansvar for å hjelpe legene å forstå hvordan dette skjedde, så de kan utvikle metoden», skriver pasienten i en e-post til avisen.

New York Times skriver at det likevel ikke er sannsynlig at beinmargtransplantasjon blir noen vanlig behandlingsmetode i nær framtid, siden det innebærer høy risiko og har tøffe bieffekter som kan vare i årevis. Det finnes også medisiner på markedet som kan holde hiv i sjakk.

VANSKELIG: Timothy Ray Brown var nær ved å dø av sin beinmargtransplantasjon for 12 år siden. Foto: Manuel Valdes / TT NYHETSBYRÅN

Det første kjente tilfellet var kjent som «Berlin-pasienten», senere identifisert som Timothy Ray Brown (52), som nå bor i California. I forsøkene siden har viruset kommet tilbake, ofte rundt ni måneder etter at pasientene stoppet med å ta medisiner. Flere av pasientene døde også av kreft. Alle de mislykkede forsøkene gjorde at forskerne fryktet at Brown bare var et enkelttilfelle.

«London-pasienten» sluttet med hiv-medisiner i september 2017, og er nå den andre i verden som har holdt seg virusfri i over ett år etterpå.

– Jeg tror dette forandrer spillereglene noe, sier virologen Ravindra Gupta ved University College London.

For tiden er 38 pasienter med i forsøkene med beinmargstransplantasjon. «London-pasienten» er nummer 36.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder