En film viser en av president Emmanuel Macrons øverste sikkerhetsfolk, Alexandre Benalla (til høyre) banke opp en demonstrant i Paris 1. mai. Saken har blitt en stor skandale i Frankrike. Foto: Nicolas Lescaut / AP / NTB scanpix

Macrons sikkerhetsvakt siktet for vold og våpenbesittelse

Emmanuel Macrons sikkerhetsvakt Alexandre Benalla ble søndag siktet, etter at det denne uken ble offentliggjort en video av at han slo en demonstrant.

  • anders.r.christensen@ntb.no
ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Det var onsdag at det ble offentliggjort en video av at Benalla slo en mannlig demonstrant under en demonstrasjon 1. mai. En annen video som ble offentliggjort fredag viser at han legger en kvinne i bakken under den samme demonstrasjonen.

Benalla møtte søndag ettermiddag i retten i Paris sammen med fire andre som er mistenkt for å ha hjulpet ham.

Søndag kveld ble det klart at myndighetene sikter ham for vold, innblanding i politiets arbeid og for at han under demonstrasjonen var iført politiutstyr, til tross for at han ikke er politi.

les også

Macron-rådgiver dengte løs på demonstrant – nå mister han jobben

Benallas kollega Vincent Crase, som jobber for Macrons parti En Marche! og som var sammen med Benalla under demonstrasjonen, møtte også i retten søndag. Han er nå siktet for vold og for ulovlig besittelse av våpen.

SPARKET VAKTEN: Den franske presidenten, Emmanuel Macron, kvitter seg med sikkerhetsrådgiveren etter opptøyene. Foto: Francois Mori / TT NYHETSBYRÅN

Tre politimenn er siktet for å ulovlig ha gitt Benalla overvåkningsbilder som han ville bruke for å renvaske seg.

Benalla ble fredag sparket fra sin stilling av president Emmanuel Macron. Han ble opprinnelig kun suspendert i to uker da Macrons kontor i mai ble kjent med hendelsen.

Situasjonen beskrives som den første store krisen for Macron under hans presidentskap, og han har fått massiv kritikk fra sine politiske motstandere, blant annet fordi at han så langt ikke har uttalt seg om saken.

Mandag skal innenriksminister Gerard Collom møte i nasjonalforsamlingen for å forklare seg om hva han visste om saken før videoen ble offentliggjort denne uken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder