The Telegraph: Britiske ubåter sendes mot Syria

Storbritannias statsminister, Theresa May, har beordret flere britiske ubåter til å stasjonere seg innenfor missilrekkevidde av Syria.

 • Hibba Sarmadawy
 • Ingeborg Huse Amundsen
 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over to år gammel

les også

Dette kan USA gjøre i Syria – og slik kan Russland svare

Det melder den britiske avisen The Telegraph.

Samtidig kaller hun inn regjeringen til et hastemøte i forbindelsen med situasjonen i Syria, melder AFP.

Meldingen kommer etter at USAs forsvarsminister, James Mattis, kunngjorde at USA er klar til militær innsats i Syria. Noen timer før gikk president Donald Trump ut på Twitter og truet med å angripe landet som en reaksjon på det angivelige gassangrepet på sivile i den syriske byen Douma.

Sent onsdag kveld norsk tid, opplyser pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, at Trump holder Russland og Syria ansvarlige for det antatte kjemiske angrepet.

Torsdag morgen melder Sky News at syriske regjeringsstyrker, ifølge flere medier, skal ha tatt full kontroll over den tidligere opprørskontrollerte enklaven Øst-Ghouta.

Torsdag formiddag melder flere medier, deriblant nyhetsbyrået AP, at kommunikasjonslinjen mellom USA og russiske styrker i Syria er «aktiv».

les også

Donald Trump om missiler mot Syria: – Gjør dere klare, Russland!

Forsvarsdepartementet har forberedt ulike militære alternativer og lagt dem frem for presidenten. Men han har fremdeles ikke tatt en endelig avgjørelse på hva han vil gjøre videre, sier Sanders.

Hun ønsket ikke å kommentere innholdet i de ulike alternativene.

BBC: May støtter USA uten godkjenning

Ifølge «godt plasserte kilder» i den britiske regjeringen som BBC har snakket med, vil statsminister Theresa May tilsynelatende bidra i et eventuelt angrep i Syria uten godkjenning fra de folkevalgte, melder NTB.

Statsministeren er motvillig til å be sin allierte USA om å vente med en militærreaksjon til hun har fått konsultert Parlamentet, ifølge kildene.

les også

Vitne forteller om antatt gassangrep: «Alle i huset var døde (...) Ansiktene var blå»

USAs forsvarsminister Mattis påpeker samtidig at Pentagon fremdeles undersøker det påståtte kjemiske angrepet.

– Vi gjennomgår fortsatt etterretningen, vår egen og våre alliertes, vi jobber fortsatt med dette, sier han, etter spørsmål fra pressen om han har nok bevis for å anklage den syriske presidenten, Bashar al-Assad, for å stå bak.

Det syriske utenriksdepartementet sier på sin side at USAs trusler er uforsvarlige, og at det setter den internasjonale sikkerheten i fare, melder Sky News.

FNs generalsekretær, António Guterres, ringte onsdag til de fem faste medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, og uttrykte sin bekymring for at situasjonen kan komme ut av kontroll, skriver NTB.

– La oss ikke glemme at innsatsen vår må dreie seg om å få slutt på de grusomme lidelsene til det syriske folket, skriver Guterres i en uttalelse.

Russland setter styrker i Douma

Forholdet mellom Russland og USA har vært anspent etter at USA og andre vestlige land anklaget Assads styrker – som er alliert med Russland – for å ha brukt giftgass mot sivile.

Like før meldingen fra Pentagon ble kjent, kunngjorde Russland at de vil utplassere styrker i Douma i Øst-Ghouta. Utplasseringen er nødvendig av sikkerhetsmessige årsaker, hevdet den russiske generalløytnanten Viktor Poznikhir.

les også

Dette bør du vite om krigen i Øst-Ghouta

Russerne skal bidra til å opprette lov og orden, samt organisere bistand til lokalbefolkningen, opplyser han. Det er imidlertid ukjent hvor mange soldater som skal sendes til byen.

Anklager Hvite Hjelmer for å fabrikkere angrepet

Videre hevder Poznikhir at det kjemiske angrepet på sivile er iscenesatt av hjelpeorganisasjonen Hvite Hjelmer, melder Nyhetsbyrået Tass.

les også

Russland: Amerikanske missiler mot Syria vil bli skutt ned

– 7. april ble det siste forsøket på å iscenesette et kjemisk angrep gjennomført i Øst-Ghouta. Beryktede Hvite Hjelmer, som opererer som en del av en terrorgruppe, iscenesatte og filmet et kjemisk angrep på sivile i Douma, sier den russiske generalløytnanten.

– Nok en løgn

VG snakket med studenten Mahmoud Bwedany i Douma onsdag kveld. Han har holdt seg i en kjeller under den siste tidens bombing.

Da vi spurte hva han tenkte om Russlands påstander om at angrepet var fabrikkert, svarte han:

– Regimet og russerne har kommet med de samme løgnene tidligere. Det er klart at det er regimet som står bak, hvem andre har disse kjemiske våpnene? Det er ikke første gang de er brukt. I 2013 brukte de kjemiske våpen, og da ble det bekreftet at de står bak.

Bwedany hevder at det har vært flere kloringass-angrep etter den hendelsen.

– Dette er et mønster. Alle angrepene skjer i sivile områder, men regimet sier de kun angriper terrorister. Det er bare nok en ny løgn. Det er de samme løgnen de bruker gang på gang, for å legitimere angrep på sivile, sier han.

Vil ikke føre «Twitter-diplomati»

Som svar på Trumps Twitter-melding der han rettet trusler mot Russland, sier den russiske regjeringstalsmannen Dmitrij Peskov onsdag kveld at de ikke vil ta del i det han kaller for «Twitter-diplomati», melder AFP.

– Vi støtter seriøse tilnærminger. Vi mener, som vanlig, at det er viktig å ikke ta steg som kan ødelegge en allerede skjør situasjon, sier Peskov.

Under et møte med ambassadører samme kveld, sier Russlands president Vladimir Putin at verdenssituasjonen er bekymringsfull, men at sunn fornuft forhåpentligvis vil seire til slutt.

– Verdens tilstand er nødt til å føre til bekymring. Situasjonen i verden blir mer og mer kaotisk, men vi håper likevel at sunn fornuft vil vinne til slutt, og at internasjonale relasjoner vil ta en konstruktiv vei, sier han.

Tyrkia ber partene roe seg

Samtidig ber Tyrkias statsminister Binali Yildirim om at USA og Russland roer seg, skriver det tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu.

– «Jeg har de beste rakettene», sier den ene. «Mine raketter er enda bedre», sier den andre. De slåss som to gatebøller, sa Yildirim under et møte i Tyrkia onsdag.

Yildirim mener landene heller bør kjempe sammen mot terror.

Regjeringen i Syria har avvist anklagene som har blitt rettet mot den av organisasjonen Hvite Hjelmer, USA og andre vestlige land.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) opplyser at de vil holde et møte mandag for å diskutere det angivelige kjemiske angrepet i Syria.

Les også

 1. Syrisk offiser til VG: Trump må være gal som tror han kan angripe oss

  ISTANBUL (VG) Syria forbereder seg på et motangrep. Saudi-Arabia stiller seg bak USA.
 2. WHO: 500 pasienter har symptomer på kjemisk forgiftning i Syria

  Verdens helseorganisasjon (WHO) krever nå adgang til området i byen Douma i Syria hvor det antatte gassangrepet fant…
 3. Flyselskapene flyr rundt Syria – varslet om mulig luftangrep

  Det kan komme luftangrep mot Syria i løpet av de neste 72 timene, ifølge en advarsel fra den europeiske…
 4. Russland la ned Syria-veto – eksperter frykter USA-angrep

  Trump har varslet at USA står overfor viktige valg etter det som trolig var et kjemisk angrep i den syriske byen Douma.

Mer om

 1. Russland
 2. Syria
 3. USA

Flere artikler

 1. Derfor eskalerte Syria-krisen

 2. Assad advarer Vesten mot kaos i Midtøsten

 3. Vil invitere internasjonale etterforskere etter antatt gassangrep i Syria

 4. Russland advarer: Militærmakt mot Syria kan få «alvorlige konsekvenser»

 5. Russland: Har bevis for at Storbritannia deltok i iscenesatt kjemisk angrep i Syria

Fra andre aviser

 1. Dette skjedde da Syria ble angrepet i natt

  Aftenposten
 2. Syrisk journalist til verden: «Sover barna dine? Slik var natten til våre barn i Douma»

  Aftenposten
 3. Trump advarer Russland: Gjør dere klare

  Fædrelandsvennen
 4. Trump lover «viktig» Syria-beslutning innen 48 timer

  Bergens Tidende
 5. Flyselskaper advares om mulig amerikansk luftangrep mot Syria

  Bergens Tidende
 6. Disse støtter Syria-angrep

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no