FANT BRØD: I disse gamle steinbygningene fant arkeologene en et ildsted, og i ildstedet lå det et veldig gammelt flatbrød. Foto: HANDOUT / Reuters

Arkeologer har funnet 14 400 år gammelt flatbrød i Jordan

Arkeologer har funnet forkullede matrester på en 14.400 år gammelt boplass for jegere og samlere i nordøstlige Jordan.

Funnet ble gjort av arkeologer fra København Universitet, University College of London og Cambridge University under en utgravning i området.

Fikk du med deg? Arkeologer fant 300 år gammel snusboks i Sverige

les også

En av antikkens mørkeste myter kan være bekreftet

Brødrestene er de eldste som noensinne har blitt oppdaget. Brødet ble dermed bakt hele 4000 år før landbruket oppsto, og arkeologene omtaler funnet som oppsiktsvekkende.

Arkeologene fra Københavns Universitet mener nemlig med dette å ha funnet verdens eldste empiriske bevis på at det har blitt laget brød-liknende produkter av jeger- og sankersamfunn. Det skriver de i rapporten om funnet. Brødrestene ble funnet i et ildsted, ifølge Reuters.

– Nå kan vi med sikkerhet fastslå at det ble bakt brødlignende produkter lenge før landbruket ble oppfunnet. Det neste steget er å undersøke om den tidlige brødbakingen på noen måte påvirket den etterfølgende dyrkingen av korn som landbruket brakte med seg, sier arkeobotaniker Amaia Arranz Otaegui fra København Universitet.

I følge forskerne, later det til at de som har bakt brødet har benyttet seg av ville korntyper som senere har utviklet seg til det som brukes i landbruk, som vill einkorn, i tillegg til andre ingredienser, blant annet en knoll-type.

les også

Fant 300 år gammelt skipsvrak med skatter verdt 140 milliarder kroner

Utgravingen ble utført mellom 2010 og 2015. I tillegg til brødrestene, ble det også funnet planterester og dyreknokler på stedet. Boplassen består av to godt bevarte steinbygninger.

GAMMELT BRØD: Dette mikroskop-bildet viser de 14 400 år gamle brødrestene. Foto: National Academy of Sciences

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder