ETTERRETNING: Den russiske sikkerhetstjenesten FSB, med hovedkvarter i Moskva, har pågrepet og siktet en amerikansk statsborger for spionasje. Foto: THOMAS PETER / Reuters

Amerikansk statsborger arrestert i Moskva

Amerikaneren Paul Whelan er arrestert og siktet for spionasje i Russland, melder russisk sikkerhetstjeneste.

Ifølge russisk UD er det Paul Nicholas Whelan, en amerikansk statsborger, som 28. november ble arrestert av den russiske sikkerhetstjenesten FSB. FSB opplyste tidligere mandag at Whelan er siktet for spionhandlinger. Det er åpnet etterforskning av mannen, men så langt ingen ytterligere detaljer om siktelsen.

les også

Spionsiktet russer erklærer seg skyldig

Russisk UD opplyser at den amerikanske ambassaden tidlig ble orientert om pågripelsen.

– All informasjon om saken er allerede gitt av FSB. Vi for vår del av informert den amerikanske ambassaden i Moskva i samsvar med bilateral konsulær praksis, heter det i kommentaren, gjengitt av Ria Novosti.

Paul Whelan er ifølge russiske medier siktet under paragraf 276 i den russiske straffeloven. Det er samme paragraf som nordmannen Frode Berg ble arrestert og siktet med grunnlag i, for nesten et år siden. FSB ga for et par dager siden beskjed om at etterforskningen mot den spionsiktede nordmannen Frode Berg er avsluttet, og en rettssak vil ventelig komme i februar.

Amerikanerne tause

Hverken den amerikanske ambassaden i Moskva eller Det hvite hus har kommet med en uttalelse om fengslingen så langt. Russiske politikere hyller imidlertid egen etterretningstjeneste etter pågripelsen.

– Dette viser at etterretningen vår jobber effektivt, selv om vi ikke alltid ser det. Det er også et nytt bevis på uvennlige skritt mot staten vår, sier Anatoly Vybornyj, nestleder i sikkerhets- og korrupsjonskomiteen i det russiske parlamentet, til nyhetsbyrået Ria Novosti.

les også

Britisk spionekspert til VG: – Like greit at Frode Berg sitter i Russland

– Jeg er overbevist om at sikkerhetstjenesten vår har observert denne personen og avslørt at han er med i spionasje, kommenterer Sergej Tsjekov, medlem av utenrikskomiteen i Føderasjonsrådet, til RT, gjengitt av gazeta.ru.

Strafferammen for denne typen siktelse er mellom 10 og 20 år, skriver Ria Novosti.

Spionasjedrama

Det har vært flere spionsaker mellom Russland og Vesten den siste tiden. Mens amerikansk etterretning beskylder Russland for innblanding i valgkampen i 2016, har Putin anklaget Vesten for å bruke spionanklager for å undergrave landet.

les også

Her svinger Putin (66) kølla på Den røde plass

les også

Russisk eks-spion sier han presset Paul Manafort for russisk milliongjeld

Tidligere denne måneden erklærte den spionsiktede russeren Maria Butina seg skyldig i spionasje. Butina ble pågrepet i USA i sommer, og er siktet for forsøk på å infiltrere den amerikanske våpenbevegelsen.

Russlands president Vladimir Putin har via sin talsmann omtalt anklagene som ubegrunnede, og kommet med påstand om at Butina har blitt presset til å avgi falsk forklaring.

Dommen mot Butina er ventet i februar 2019. Hun blir trolig deportert om hun blir dømt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder