VÅGEHVAL: Her en vågeval som lastes i havn i Kushiro på øya Hokkaido i september 2017.

VÅGEHVAL: Her en vågeval som lastes i havn i Kushiro på øya Hokkaido i september 2017. Foto: Kyodo News / AP / NTB scanpix

Japan trekker seg fra Hvalfangstkommisjonen

Japan kunngjør onsdag at landet trekker seg fra Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC og gjenopptar kommersiell hvalfangst.

mette.bjorberg.estep@ntb.no

Avgjørelsen er ventet å høste sterk internasjonal kritikk, men var ikke uventet, siden Japans forslag om å få tillatt kommersiell hvalfangst ble nedstemt i hvalfangstkommisjonen i september.

les også

Sp-Borten Moe provoserer: – Mer fangst av hval og sel

Etter at forslaget ble nedstemt, truet Japans visefiskeriminister Masaaki Taniai med å forlate medlemsorganisasjonen IWC, dersom de ikke begynner å finne en vei i retning av at kommersiell hvalfangst kan gjenopptas. Onsdag kom erklæringen. De vil være ute av IWC 30. juni.

Kun i Japan

– Vi har besluttet å trekke oss fra den internasjonale hvalfangstkommisjonen for å gjenoppta kommersiell hvalfangst i juli neste år, sier talsperson for Japans myndigheter, Yoshihide Suga.

Fangsten vil være begrenset til Japans territorialfarvann og eksklusive økonomiske soner. Japan vil ikke jakte hval i Antarktis eller på den sørlige halvkule.

les også

Norge gir 100 millioner kroner til å bekjempe plast i havene

Den internasjonale hvalfangstkommisjonen har siden 1986 forbudt kommersiell hvalfangst. Norge og Island er de to eneste landene som har reservert seg mot forbudet. De driver årlig kommersiell fangst på hundrevis av hvaler.

Smutthull

Japan har utnyttet et smutthull i regelverket som gjør at de kan drive hvalfangst, og da skal det være til forskningsformål. Hval havner likevel på markedet også i Japan.

les også

Hvalkamp om din middag

I oktober fremmet Japan forslaget i IWC om å oppheve forbudet mot kommersiell hvalfangst, slik at man fra 2020 kunne drive kommersiell fangst på hvalarter som ikke er utrydningstruet. Det ble nedstemt, med 41 land som stemte mot forslaget, mens 27 land stemte for. Japan hadde trengt tre firedelers flertall for å få forslaget godkjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder