VRAKRESTER: Bildet viser hvor det israelske F-16-flyet styrtet i bakken i Nord-Israel. Foto: RONEN ZVULUN / REUTERS

Syria skjøt ned israelsk kampfly

Israelske kampfly har angrepet en rekke mål i Syria, og et israelsk kampfly er skutt ned av syrisk luftvern og har styrtet i Nord-Israel.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Den israelske hæren bekrefter nedskytingen av F-16-flyet og opplyser at de to flygerne er sendt til sykehus, skriver Haaretz.

Angrepene og den israelske flystyrten lørdag, er en av de mer alvorlige hendelsene som involverer Israel, Iran og Syria siden borgerkrigen brøt ut for syv år siden, skriver The Guardian.

Israel: Svar på droneangrep

F-16-flyet angrep mål i Syria da det ble truffet av syrisk luftvern. Flyangrepet var ifølge den israelske hæren et svar på at en drone fra Syria ble sendt inn over grensen til Israel. Dronen var ifølge dem iransk.

Talsperson for den israelske hæren (IDF), Jonathan Conricus skriver på Twitter at angrepene på tolv militærinstallasjoner er et svar på det han omtaler som «iransk aggresjon».

– Vi identifiserte en iransk drone som tok av fra syrisk territorium. Dronen ble identifisert av det israelske flyvåpenets systemer og ble skutt ned av et av våre helikoptre. Den iranske dronen falt ned på vårt territorium og er nå i vår besittelse, sier brigadegeneral Ronen Manelis.

les også

207 drepte på fire dager: Blodbadet tiltar i styrke

– Det ble besluttet å angripe traileren iranerne skjøt opp dronen fra. Dette var et kirurgisk angrep langt inne i Syria, og målet ble ødelagt, legger han til.

Iran nekter for involvering

Syria og Iran avviser at dronen som ble skutt ned var på vei mot Israel og sier at den samlet informasjon om gjenværende IS-krigere i ørkenen i Homs-provinsen.

– Den israelske fiendens påstand om at dronen var på vei mot dem og befant seg i luftrommet over det okkuperte Palestina, er en villedende løgn, heter det i en kunngjøring fra den iranske styrken i Syria.

I oktober siterte BBC etterretningskilder på at Iran hadde etablert en militærbase 14 kilometer sør for Damaskus.

Nye angrep lørdag

Den syriske forsvarsledelsen nekter også for at dronen som ble skutt ned var på vei mot Israel og fastholder at den var ute på et rutinemessig oppdrag mot IS da den ble skutt ned.

les også

Russisk pilot drept: – Folk var glade, han hadde bombet dem hver dag

Det syriske nyhetsbyrået Sana meldte noen timer senere at israelske fly på nytt hadde angrepet mål i Syria, denne gangen nær hovedstaden Damaskus.

Den israelske forsvarsledelsen bekreftet meldingene og opplyste at til sammen tolv mål var angrepet.

les også

Damaskus: Minst 70 drept i massive bombeangrep

– Israelske kampfly angrep for få minutter siden syriske luftvernsystemer og iranske mål i Syria, heter det i en kunngjøring.

Israel har de siste årene gjennomført en rekke flyangrep mot mål i Syria, først og fremst rettet mot den libanesiske Hizbollah-militsen som står på president Bashar al-Assads side i krigen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder