VALGDAG: Begge favorittene til å vinne i presidentvalget, vil ha Kaukasus-landet Georgia nærmere et fullverdig medlemskap i EU og NATO. Foto: Arthur Bondar, VG

En stemme for fred i Georgia

TBILISI (VG) Alt georgiske Irakli ( 35) håper på i valget, er stabilitet og fred. I dag holder Georgia presidentvalg for siste gang.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På skolen i hovedgaten av Georgias hovedstad Tbilisi er det rigget til presidentvalg. Klokken 12 på formiddagen står en meget beskjeden mengde mennesker i kø utenfor klasserommet hvor stemmene skal avlegges.

Det lille Kaukasus-landet ved Svartehavet har en urolig fortid bak seg, noe flere av velgerne tar med seg inn i stemmelokalet.

Irakli (35) følger sin eldre mor på krykker inn i klasserommet, og sier det er mye følelser i sving når valget skal tas.

– Alt jeg ønsker for oss er stabilitet og fred. Jeg er 35 år gammel og har opplevd 3 kriger, forteller Irakli, som er fra den omstridte regionen Abkhasia, hvor det i 2008 pågikk en krig med Georgias mektige nabo Russland.

Russland truer

Nettopp forholdet til Russland har preget valgkampen i år. Begge kandidatene som ligger best an på målingene, den tidligere diplomaten og utenriksministeren Salomé Zurabisjvili (66) som støttes av regjeringspartiet Georgisk drøm, og opposisjonskandidaten Grigol Vasjadze, vil ha Georgia nærmere et fullverdig medlemskap i EU og NATO.

Georgia har ventet i 25 år på å få bli medlem av forsvarsalliansen, men mangler fortsatt å oppfylle enkelte kriterier for medlemskap. Konflikten med Russland om utbryterrepublikkene Abkhasia og Sør-Ossetia er noe som fortsatt står i veien for NATO-medlemskap for georgierne.

Russlands statsminister Dmitrij Medvedev advarte nylig om at NATO-medlemskap for det tidligere Sovjetlandet kan utløse en «forferdelig konflikt».

KRIGSHERJET: Irakli ( 35), sønnen Grigorli (7), Iraklis mor Ruzodan og far Vahtari er fra den urolige regionen Abkhasia og ønsker at valget skal bringe stabilitet til Georgia. Foto: Arthur Bondar, VG

Kan få første kvinnelige president

Dersom den franskfødte yrkesdiplomaten Salomé Zurabisjvili gjør det like bra som forventet på målingene, kan hun vinne og dermed bli den første kvinnelige presidenten i et Kaukasus-land.

– Om det er en kvinne eller mann spiller ingen rolle, så lenge det er noen som styrer landet på en samvittighetsfull måte og hører på hva folket ønsker, sier førstegangsvelger Nick (19) , og legger til at han egentlig ikke har særlig troen på noen av de 25 kandidatene som stiller til valg i år.

Det har vært kontroverser rundt Zurabisjvilis kandidatur, først og fremst på grunn av hennes uttalelser om at krigen i Sør-Ossetia og Abkhasia skjedde på grunn av at Georgia «ga etter for Russlands provokasjoner», noe en del velgere mener er en hyklersk innstilling.

FAVORITT: Salomé Zurabisjvili (66) kom til Georgia i 2004 som Frankrikes ambassadør. 15 år senere er hun favoritt i Georgias presidentvalg. Foto: Scanpix

Siste presidentvalg

Dette er siste gangen de knapt 4 millioner georgierne velger president. Om seks år vil ikke presidenten lenger bli valgt av folket direkte, men bli utnevnt av folkevalgte.

Landet er i ferd med å gå over til et parlamentarisk system, og presidenten skal først og fremst ha en seremoniell rolle.

Likevel er posisjonen viktig, sier Lika Miladze til VG, i det hun haster fra stemmelokalet og hjem til barnebarna.

– Presidenten er Georgias ansikt utad, derfor har vedkommende stor betydning, sier kvinnen.

Den unge bestemoren har brukt de siste 15 årene av livet sitt på å passe på barnebarna, og ønsker seg et velferdssystem der staten tar bedre vare å folket.

– Vi ønsker bare å kunne leve normalt, at det ikke skal være så vanskelig, og ikke minst at det skal finnes jobber å gå til.

Stemmeurnene stenger klokken 18 norsk tid. Valgdagsmålinger ventes kort tid etter. Dersom ingen av kandidatene får over 50 prosent av stemmene, blir det en annen runde av presidentvalget. Den holdes isåfall den 1. desember.

RO OG FRED: Lika Miladze bekymrer seg over at det ikke finnes jobber til folket i Georgia. Hun vil så gjerne bare leve et godt liv i ro og fred , sier hun til VG i Tbilisi. Foto: Arthur Bondar for VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder