Sjeldent kraftig jordskjelv

(VG Nett) Jordskjelvet som skapte tsunamien var enormt kraftig og skaper ødeleggelse over tusenvis av kilometer fra skjelvets sentrum.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

SLIK SKJEDDE DET: Det undersjøiske jordskjelvet med en kraft på 8,9 på Richters skala laget en tsunamibølge som rammet store områder i Bengalbukten og det indiske hav. Foto: VG Nett

Skjelvet er blant de fem kraftigste jordskjelvene de siste hundre årene, det nærmeste liknende skjelvet skjedde i Chile i 1960 og var et 9 på Richters skala.

Det kraftige jordskjelvet som rammet den japanske byen i 1995 Kobe var 7,2 på Richters skala, dødstallene kom opp i 5200. Siden skalaen er logaritmisk, er et skjelv på 8 ti ganger så kraftig som et skjelv på 7.

Et jordskjelv fra 7 på skalaen betegnes som kraftig, et på 8 regnes som katastrofalt og fra og med 9 tilhører skjelvene sjeldenhetene.

Laget flodbølge

Etter at skjelvet utenfor Sumatra var et faktum, begynte flodbølgene å ramme land som ligger i området. Monsterbølgen skyllet over land i Thailand, India, Myanmar, Sri Lanka og Indonesia.

På kartet er den bølgen som rammet kystområdene tegnet inn med en oransje linje. Bølgen beveget seg i retningen som pilene viser.

Flere etterskjelv i området og utenfor den indiske kysten er registert over flere timer etter det første skjelvet. Også juleaften var det registrert en rekke mindre jordskjelv i området.

Slik rammer en tsunami; SE VIDEO HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder