- Han var hjernen bak Madrid-bombene

(VG Nett) Dette er mannen marokkansk etteretning mener er mannen bak terrorbombene i Madrid.

Morten Øverbye
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Ifølge den spanske radiostasjonen Cadena Ser skal marokkanske myndigheter ha pekt ut Abdelkrim Mejjati (36) som hjernen bak terrorbombene mot fire tog i den spanske hovedstaden.

Politikilder sa i helgen til den marokkanske avisa Assabah at Mejjati forlot Spania umiddelbart etter angrepet 11. mars. Mejjati er allerede dømt in absentia i Marokko for å ha deltatt i terroraksjonene som drepte 45 mennesker i Casablanca16. mai 2003.

Ifølge marokkanske politikilder skal Mejjati ha gått i dekning i Spania etter bombene i Casablanca.

- Mejjati er en stor fisk, men hans rolle er fremdeles usikker, sier en marokkansk talsmann til AP.

Knyttes til terror
36-åringen er de siste årene etterlyst i forbindelse med terroraksjoner i en rekke land. I USA han skal ha oppholdt seg mellom 1997 og 2000. FBI har fransk-marokkaneren på sin liste over mest ettersøkte terrorister, og mener at han utgjør en trussel mot USAs sikkerhet.

Saudiarabiske myndigheter har også etterlyst ham i forbindelse med terroraksjonene i Riyadh 9. november 2003. 17 drept, 122 skadet i angrepet.

Spanias innenriksminister Angel Acebes navnga i går for første gang den marokkanske terrorgruppen GIMC som hovedmistenkt etter Madrid-bombene.

Acebes sa at spanske etterforskere vil se på koblinger mellom de mistenkte som nå er pågrepet i Spania og «terrorgrupper eller fundamentalistiske grupper, spesielt Marokkansk islamsk kampgruppe (GIMC, red. anm.) ».

- Etterforskerne prioriterer nå GIMC. Andre muligheter utelukkes ikke, men dette er hovedsporet i etterforskningen, sa han.

Ifølge marokkanske etterforskere skal også Salafia Jihadia etterforskes for koblinger til Madrid. Dette er en fellesbetegnelse for marokkanske islamister.

Salafia Jihadia og GIMC har blitt anklaget av marokkanske myndigheter for å stå bak de fem samtidige angrepene i Casablanca som drepte 45 mennesker 16. mai 2003.

Europeisk nettverk
En amerikansk rapport om terrorisme fra 2002 skriver at gruppen vokste frem i Marokko sent på 1990-tallet og at den består av marokkanere som ble trent i Afghanistan.

De skal ha tette forbindelser til nordafrikanske ekstremistgrupper, særlig i Europa. Medlemmene skal være innblandet i dokumentforfalskning og våpensmugling i Europa.

USA krevde gruppens kontoer sperret i 2002.

Politiet regner med at åtte personer gjennomførte terroraksjonene, som kostet 191 mennesker livet.

Totalt sitter 15 personer i politiets varetekt, men bare fem av dem er mistenkt for å ha vært direkte involvert i angrepene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder