PASSER PÅ: Styrker fra nasjonalgarden i Venezuela har tatt oppstilling utenfor bygningen som huser riksadvokaten.
PASSER PÅ: Styrker fra nasjonalgarden i Venezuela har tatt oppstilling utenfor bygningen som huser riksadvokaten. Foto: ANDRES MARTINEZ CASARES REUTERS, NTB scanpix

Kontoret til Venezuelas riksadvokat omringet

UTENRIKS

Sikkerhetsstyrker har omringet kontoret til Venezuelas riksadvokat, etter at landets høyesterett ifølge flere medier suspenderte henne.

  • NTB
Publisert: Oppdatert: 05.08.17 15:21

Venezuelas høyesterett har ifølge flere medier suspendert riksadvokat Luisa Ortega Diaz (59), etter at landets nye grunnlovgivende forsamling fredag trådte sammen for første gang.

– Jeg avviser beleiringen av kontoret til riksadvokaten. Jeg fordømmer denne handlingen foran det nasjonale og internasjonale samfunnet, skriver Ortega på Twitter lørdag.

Fredag: Venezuela: Riksadvokat vil blokkere grunnlovsforsamlingen

Kritiker

Ortega har vært en av president Nicolás Maduro mest frittalende kritikere og har gjentatte ganger forsøkt å stoppe opprettelsen av den Maduro-kontrollerte forsamlingen.

– Jeg vil ikke si at vi har mistet enhver form for demokrati. Det er fortsatt enkelte spor av det. Men dessverre er det slik at dersom vi fortsetter ned dette sporet, vil vi tape alle former for demokrati, sa hun tidligere denne uken på en pressekonferanse i sitt kontor i hovedstaden Caracas.

Bakgrunn: Forsker om valget: – Fører til mer splid, konflikt og vold

I slutten av juni sørget høyesterett for at hun ikke får forlate landet og frøs alle hennes verdier og eiendommer for det den påsto var alvorlige forseelser foretatt av hennes kontor.

Utestengelsen styrker ifølge The Telegraph bekymringer om at Maduro nå vil intensivere straffeforfølgelsen av fremstående kritikere av hans regime.

Påstander om valgfusk

Ortega var lenge en av tidligere president Hugo Chávez' nærmeste allierte. I mars vendte hun ryggen til hans etterfølger Nicolás Maduro.

Så sent som torsdag ba hun en lavere rettsinstans skrive ut en kjennelse for å blokkere opprettelsen av den kontroversielle forsamlingen som er blitt fordømt både i hjemlandet og internasjonalt i til dels sterke ordelag. Søknaden ble avvist fredag.

Luisa Ortega Diaz har også iverksatt en undersøkelse av valget på ny forsamling etter vedvarende påstander om omfattende valgfusk.

Så du? Politiker og tenåringer blant de drepte

Andre møte

Fredag trådte den nye grunnlovsgivende forsamlingen i landet sammen for første gang.

Forsamlingen, som har 545 medlemmer, ble valgt sist søndag. Den får makt til å skrive en ny grunnlov og oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har hatt flertall siden 2015.

Så mange som 40 land har ifølge The Guardian protestert mot den nye forsamlingen, som ses som et verktøy for Maduro til å sikre sin egen makt. Opposisjonen i Venezuela boikottet valget.

Lørdag møtes forsamlingen til sitt andre møte.

Her kan du lese mer om