MØTE MED IAEA: Den iranske ambassadøren Ali Asghar Soltanieh forbereder seg til et møte med IAEA for å diskutere Irans atomvåpenprogram tidligere i år. Foto: Scanpix

IAEA: Ingen beviser for at Iran utvikler atomvåpen

Det foreligger ingen beviser for at Iran har, eller noensinne har hatt et atomvåpenprogram, slår Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fast.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

FNs vaktbikkje i atomspørsmål avviser påstandene om at Iran i all hemmelighet er i ferd med å utvikle atomvåpen, som er framsatt fra flere hold, senest i amerikanske medier.

IAEAs inspektører har under sine mange inspeksjoner ved iranske atomanlegg aldri funnet beviser for at dette er tilfelle.

Les også:- Iran klar til å lage atombombe

Politisk motivert

- Med henvisning til rapporter i mediene den siste tiden, gjentar IAEA at det ikke foreligger noen konkrete beviser for at det eksisterer eller har eksistert noe atomvåpenprogram i Iran, heter det i en kunngjøring.

Påstander om at det eksisterer et hemmeligstemplet vedlegg til IAEAs siste rapport om Iran, som angivelig inneholder sikre beviser for at Teheran utvikler atomvåpen, er fri fantasi, slås det videre fast.

- Under IAEAs styremøte 9. september advarte generaldirektør Mohamed ElBaradei mot de vedvarende påstandene om IAEA skal holde tilbake informasjon om Iran og sa at de er politisk motiverte og fullstendig grunnløse, heter det kunngjøringen.

Les også:Russland vil kvitte seg med atomvåpen

Kunnskap

Associated Press fastholder imidlertid at det hemmeligstemplede vedlegget i IAEA-rapporten viser at Iran har et atomvåpenprogram, men modererer selv påstanden noe.

Rapporten viser at iranerne har den nødvendige kunnskap til å lage atomvåpen, og at de har arbeidet for å utvikle en rakett som kan utstyres med kjernefysiske stridshoder, melder det amerikanske nyhetsbyrået.

USA og Israel har anklaget Mohamed ElBaradei for å skjule sannheten, noe IAEA bestemt avviser.

- IKKE ATOMVÅPEN: Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier at Teheran slett ikke er ute etter atomvåpen. Foto: AP

Raketter

Flere diplomater som står IAEA nær fastholder at det heller ikke foreligger beviser for at Iran er i ferd med å overføre atomteknologi til sitt konvensjonelle rakettprogram.

IAEA har blant annet gransket påstander fra vestlig etterretning, om at Iran har forsket på hvordan Shabab 3-raketten kan utstyres med kjernefysiske stridshoder, men har ikke funnet dokumentasjon for dette.

Ikke bruk for

Irans president Mahmoud Ahmadinejad gjentok torsdag i et intervju med den amerikanske fjernsynsstasjonen NBC at Teheran slett ikke er ute etter atomvåpen.

- Vi mener at atomvåpen er noe som hører fortiden og den forrige generasjonen til. Vi ser ikke noe behov for slike våpen, sier Ahmadinejad i intervjuet.

Iran fastholder at landets atomprogram utelukkende er av sivil karakter, og Ahmadinejad sier at han ser fram til neste måneds forhandlingsrunde med USA og de fem andre landene som krever at landet må stanse programmet.

- Vi har alltid hatt tro på samtaler, på å forhandle, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder