OVERSVØMT: Slik så det ut i gatene i Morpeth i Storbritannia etter at vannet flommet inn i byen lørdag. Foto: AFP

Storbritannia forbereder seg på mer uvær

(VG Nett) Åtte personer har omkommet i uværet i Storbritannia. Og britene kan vente seg mer nedbør de neste dagene.

Sun Iren Bjørnås
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Jorder har blitt gjort om til innsjøer, gatene har blitt elver og vannstanden har økt kraftig i flere deler av Storbritannia de siste dagene. Flere hundre har blitt evakuert fra vannmassene som har flommet inn i hjemmene deres.

Og britene må belage seg på mer regn. Britiske meteorologer melder om at uværet fortsetter, og at det er de vestlige delene av både England, Skottland og Wales, i tillegg til Nord-Irland som vil få det verst - med storm og opptil 30 millimeter regn.

- Siden det er varslet mer regn i dagene som kommer, forbereder vi oss på det verste, men håper på det beste, sier Peter Jackson, leder for de lokale myndighetene i byen Morpeth til Daily Mail.

Vendte hjem

Innbyggerne Morpeth kunne søndag vende tilbake til sine oversvømte hjem, etter at over over 400 beboere ble evakuert lørdag. Vannet flommet inn i byen etter at elven Wansbeck gikk over sine bredder og brøt seg gjennom demningene. I løpet av ett døgn falt det like mye nedbør som det vanligvis gjør i løpet av en måned.

Trevor Watson (56) har bodd i Morpeth i 27 år og sier til telegraph.co.uk at han aldri har opplevd lignende. Han bor få meter unna elven Wansbeck og hele stua hans og alt innventar er dekket av et tykt lag med gjørme.

Artikkelen fortsetter under bildet...

FIKK VENDE HJEM: De evakuerte innbyggerne i Morpeth fikk søndag vende tilbake til sine oversvømte hjem. Foto: AFP


Hus og gater sto under over en halvmeter med vann og frustrasjonen økte da innbyggerne vendte hjem.

- Flom er ikke noe nytt, så hvorfor er det ingen planer for slike situasjoner? De lokale myndighetene har absolutt ingenting å tilby oss. Vi måtte til og med kjøpe våre egne sandsekker, sier Jessica Leonard (48), innbygger i Morpeth, til Daily Mail.

Vannmassene har også skapt problemer og ødeleggelser i områdene Yorkshire, Shropshire, Herefordshire, Worchestershire og Gloucestershire.

Åtte omkommet

Så langt har åtte personer omkommet i ulykker i forbindelse med oversvømmelsene, melder timesonline.co.uk.

En 27 år gammel geolog ble drept da grøften han jobbet i kollapset på en byggeplass I Stroud, Glouchestershire.

En 17 år gammel jente fra Sør-London omkom da bilen hun satt i havnet i en oversvømt elv i Powys, Wales.

Barry Rowe (28) og kjæresten Rebecca Hoynes (30) døde da de i kraftig regnvær kjørte inn i et tre i Plymouth.

En taxisjåfør omkom søndag morgen da bilen han kjørte skled av veien og havnet i elven Severn i Minsterworth, Gloucestershire.

En 42 år gammel mann fra Sheffield ble fredag drept motorsykkelen hans traff en grein på motorveien A66. En annen mann druknet mens han svømte i urolig sjø ved Perranporth i Cornwall og en eldre kvinne druknet i Barton on Sea, Hampshire.

GJØRME: Denne bilen trenger en grundig vask etter at vannet flommet inn i byen Morpeth lørdag. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder