NORSK LAKS: Norsk laks får gjennomgå når sinte filippinere protesterer mot regjeringens liberalisering av landbruk, fiske og industri. Fiskerne og bøndene frykter for sine arbeidsplasser og sitt levebrød. Foto: EPA

«Brenner» norsk laks

(VG Nett) Norsk laks fikk gjennomgå da filippinerne fant veien ut i Manilas gater for å protestere mot regjeringens liberalisering av handel.

Christine Jensen
ARTIKKELEN ER OVER 14 ÅR GAMMEL

De ber om at den filippinske regjeringen avstår fra å inngå flere forpliktelser for å liberalisere jordbruk, fiskeri, industri og service-sektoren gjennom WTO og andre handelsorganisasjoner.

I Filippinene lever store deler av befolkningen av småskala fiskeproduksjon. De er redd for arbeidsplasser og levebrød om de ikke blir beskyttet av egne myndigheter. Derfor protesterer de mot andre lands fisk.

- Alle kjenner godt til Norge som den store pådriveren i WTO for liberalisering av handelen med fiskeprodukter. Den norske laksen fungerer som et symbol, forklarer nestleder i organisasjonen Attac Norge, Marte Nilsen.

Ifølge Attac bor 95 % av verdens fiskere i utviklingsland. Blant disse er en stor del fattige, jordløse og uten mulighet for annet arbeide.

Norsk laks er et hett tema også i Norge.

Statsminister Kjell Magne Bondevik varslet i dag at Norge kan innføre ekstratoll som tilsvarer EUs laksestraff overfor Norge. Forutsetningen er at Norge får støtte fra Verdens handelsorganisasjon (WTO) i at straffetollen på laks er ulovlig.

SINTE: Filippinerne satte fyr på papirlaksen fra Norge. Foto: EPA

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder