Rasende katalanere protesterer mot at presidenten avsettes: – Et statskupp

BARCELONA (VG) 450.000 mennesker protesterer i gatene etter at Madrid har besluttet å oppløse den katalanske regjeringen, ifølge lokalt politi.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Harald Henden
 • Hanna Haug Røset

Artikkelen er over to år gammel

Carme Forcadell, president for det lokale, katalanske parlamentet, mener handlingene fra Madrid er å regne som et statskupp.

– President Rajoy har krysset alle grenser. Han har annonsert et faktisk statskupp, sier hun ifølge avisen El periodico.

Blant de mange som har tatt med seg det katalanske uavhengighetsflagget ut i gatene treffer VG tre generasjoner fra samme familie.

Bestefar Mateu på 81 år forteller at de har tatt turen ut for å be om uavhengighet for de som er i politisk fangenskap.

– De er fullstendig uskyldige mennesker. Det som skjer nå er en komplett katastrofe. Når tar Madrid fra oss friheten. Når vi vet hvordan historien har vært med Franco, så ser vi på dette som et statskupp. Dette er en retur til 1936, sier han.

Datterdatteren Christina (16), deler navn med sin mor Christina (47).

– Det er nå vi må kjempe for friheten til Catalonia. Jeg tvilte ikke et sekund på at jeg skulle være med, sier 16-åringen.

Parlamentspresident Forcadell sier Rajoy har angrepet både institusjoner og hele folket.

– Vi har forpliktet oss til å forsvare suvereniteten til Catalonia og demokratiet. Vi tar ikke ett steg tilbake, sier hun.

Oppløser regjeringen

Etter en brevveksling via faks har det blitt klart at uavhengighetsbevegelsens frontfigur, Carles Puigdemont, og Spanias statsminister Mariano Rajoy ikke kan enes om en diplomatisk løsning på konflikten.


Sentralmakten i landet har etter dagens regjeringsmøte bestemt seg for å presse regionen til å adlyde ved oppløse den katalanske regjeringen og utlyse nyvalg. Aldri før har Spania brukt grunnlovsparagrafen som åpner for å straffe en ikke-lovlydig region med slike tiltak.

VG I SPANIA: Journalist Nora Thorp Bjørnstad og fotograf Harald Henden i Barcelona.

Madrid sier de med dette « tar fra dem som har operert utenfor loven oppgavene de har i dag», men at det her ikke er snakk om å ta fra katalanerne det selvstyret de har i dag.

Demonstrantene i Barcelona ser ikke sånn på det.

Jordi og Jordi

Bare timer etter det første møtet i den spanske regjeringen var ferdig, svarte uavhengighetforkjemperne i Catalonia med det våpenet de fortsatt har: Massedemomstrasjoner i gatene.

I Barcelona vaier de katalanske uavhengighetsflaggene høyt i vinden. Demonstrasjonen har vært varslet lenge, og er til støtte for separatistlederne Jordi Sànchez og Jordi Cuixart som ble varetektsfengslet mandag morgen. De to anklages for å ha spilt sentrale roller i forbindelse med demonstrasjonene i forkant av folkeavstemningen om løsrivelse som ble holdt i Catalonia 1. oktober.

Hva er det egentlig som skjer i Catalonia? Her kan du lese om bakgrunnen for uroen

FOLKSOMT: Tusenvis av mennesker er samlet i Barcelonas gater lørdag ettermiddag. Foto: Lluis Gene AFP

«Frigjør Jordiene», ropes det. Tilfeldigvis bærer begge de fengslede et av det mest brukte navnene i Catalonia.

Med jevne mellomrom flyr et av det spanske politiets helikoptre over området. Hver gang plystrer og buer folkemengden.

– Helt uforståelig

På gata møter VG Mark Bosch (44) som er ordfører i den lille byen Dosrios. Han har nærmest blitt en folkehelt etter sammenstøt med det spanske politiet på valgdagen.

– I dag er nok et skritt mot å slakte demokratiet i Spania. Den spanske regjeringen har totalt oversett de demokratiske spillereglene, sier Bosch til VG.

POPULÆR: Ordfører i byen Dosrios, Mark Bosch (44) (t.v.)har nærmest blitt en folkehelt i Catalonia etter sammenstøtene med politiet på valgdagen. Her må han stille opp på en selfie. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD/VG

Ordføreren stilte seg opp mellom politiet og velgerne og endte opp på sykehus med nakkeskader. Når han nå går rundt i Barcelonas gater blir han gjenkjent av mange, og bedt om å stille opp på «selfies».

– Det har vært fullstendig unntakstilstand. Det vi har opplevd både på et personlig og på administrativt nivå er helt uforståelig, sier han.

Turismen faller

Meningsmålinger fra tidligere år viser at et knapt flertall av katalanerne faktisk ikke ønsker uavhengighet, men spanske myndigheters harde respons på valgdagen kan ha utløst en større forakt for makten i Madrid. 1. oktober ble flere velgere i Catalonia skadet i møte med spansk opprørspoliti.

MOR OG DATTER: Anna Candela (34) og ni måned gamle Foix. Foto: NORA THORP BJØRNSTAD, VG

På en kafé i en av gatene der det demonstreres sitter Anna Candela (34) med sin ni måneder gamle datter Foix på fanget. Som så mange andre bærer hun en lysegul sløyfe i solidaritet med de fengslede.

– Jeg trodde ikke det var mulig at vi skulle komme dit vi er i dag. De to ville bare forsvare friheten til det katalanske folk, sier Anna om de to fengslede Jordiene.

Datteren har ennå ikke fått pass, men når hun får det håper Anna at det blir katalansk.

– Jeg ser på datteren min som en katalansk statsborger, ikke en spansk. Det er på grunn av historien og familien min. Oldefaren min var ordfører under borgerkriger.

Konflikten i Catalonia har delt familier og venner, og allerede hatt negativ påvirkning på regionens økonomi. Rundt 800 selskaper har flyttet ut av Catalonia, og turismen har falt med rundt 15 prosent, altså mer enn hva den gjorde etter terrorangrepet på Las Ramblas i sommer.

Foto: Harald Henden VG

Catalonia har autonomi over flere samfunnssektorer, som politi, utdanning og helsevesen.

Sportslige konsekvenser: Slik tar fotballklubben Barcelona standspunkt

Madrid tar over

Spania har nådd et «kritisk punkt» etter ukevis med politisk limbo, sa statsminister Rajoy ved inngangen til denne helgen.
Selv om det store flertallet av europeiske statsledere betegner konflikten som et «indre anliggende» i Spania, og ikke ønsker å gripe inn i situasjonen, engasjerer debatten langt ut over de spanske landegrensene. « Glem Brexit, Catalonia er det nye heite temaet», skriver BBCs Europaredaktør fra denne ukens EU-møte i Brussel.

Å oppløse dagens katalanske parlament og holde nyvalg i regionen er en løsning mange forventer fra Madrid. Men slike tiltak kan føre til enda mer uro, fordi flere av de sterkeste uavhengighetspartiene og -bevegelsene har sagt de vil boikotte valg som presses på dem. Puigdemont har lovet en formell uavhengighetsavstemning i det katalanske parlamentet dersom paragarf 155 blir iverksatt, og skulle han få flertall for det, settes nok en gang hardt mot hardt, og konflikten kan dermed forventes å fortsette, skriver BBC i sin analyse.
Rajoys svar er at Madrid skal ta over styret av Catalonia, et tiltak som innføres lørdag om en uke.

Les også

 1. Madrid avsetter Catalonias president

  Den spanske regjeringen tar over kontrollen av Catalonia ved å avsette katalanernes president.
 2. Spania-ekspert: – Dette er ekstremt farlig

  Det kan bli en ekstremt farlig periode med to grupper som styrer Catalonia parallelt, og en splittet befolkning, frykter…
 3. Derfor er det stor uro i Catalonia

  Uansett om Catalonia erklærer selvstendighet eller ikke, er Spania et skritt nærmere den største politiske krisen i…
 4. Spania-forsker: Tror ikke på uavhengighetserklæring fra Catalonia

  Den mest sannsynlige løsningen på den politiske krisen i Spania er en reform av grunnloven – men det vil ta lang…
 5. Siste akt i skjebnedrama

  I 11. time utspilte det seg stort politisk drama i parlamentet i Barcelona.

Mer om

 1. Spania

Flere artikler

 1. Slik kan den politiske krisen i Spania ende

 2. Catalonias president: – Det verste angrepet utført av regjeringen siden Franco

 3. Katalansk minister til VG: Jeg fortsetter uansett hva Rajoy sier

 4. Her ligger Rajoys politi klart i Catalonia

 5. Kaoset i Catalonia: Et narrespill

Fra andre aviser

 1. Catalonias president sammenligner regjeringen i Madrid med Francos diktatur

  Fædrelandsvennen
 2. Hundretusener demonstrerte mot løsrivelse i Barcelona

  Bergens Tidende
 3. Spania begynner prosessen med å frata Catalonia selvstyret

  Fædrelandsvennen
 4. Spanske myndigheter vil også ta kontroll over media, politi og finans. Ekspert spår voldelige sammenstøt.

  Aftenposten
 5. Rajoy avsetter Catalonias regjering

  Bergens Tidende
 6. Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder