STOREBROR SER DEG: Cubas president Raúl Castro (høyre) kan få en enklere jobb fremover, nå som fem år eldre Fidel ikke lenger bruker innflytelsen sin til å sabotere reformforsøkene hans. Foto: Adalberto Roque AFP

Cuba-kjenner: – En brems for reformer er borte

Raúl Castro har vært president i åtte år. Først nå som hans eldre bror er død kan han fritt utforme sin egen politikk, mener ekspert.

Publisert:

Lørdag morgen ble det kjent at Cubas mangeårige leder og omstridte landsfader Fidel Castro (90) var død.

Han ble alvorlig syk allerede i 2006 og ga formelt fra seg presidentembetet til sin yngre bror Raúl i 2006. Med ham som leder har en rekke reformer blitt gjennomført på Cuba, og forholdet til USA har blitt betydelig bedre.

Se bildene: Spretter champagnen i Miami etter Fidel Castros død

Samtidig har storebror Fidel markert seg som en motstander av de liberale kreftene i landet, og en brems for reformer, sier Cuba-kjenner og statsviter Vegard Bye.

– Fidel Castro er en person som ganske genuint har hatet rikdom, kapitalisme og USA. Liberaliseringen av Cuba har ført til større forskjeller blant folk, og det har nok falt ham tungt for brystet, sier Bye til VG.

Åpnet opp: Amerikanske selskaper inntar Cuba

Saken fortsetter under videoen

Syvende far i huset

Særlig det siste året har han markert seg som en krass kritiker av endringene i landet han styrte i nesten femti år. Da USAs president talte i Havanna i mars uttalte Castro at Cuba ikke hadde noe å lære av av Obama.

I april dukket Castro opp på en partikonferanse hvor han leste opp et manifest som siden blitt tolket som hans politiske testamente.

Historisk øyeblikk: Her håndhilser «erkefiendene»

– Det inneholdt en klar oppmuntring til de eldste i ledelsen som ønsker å bremse reformene i Cuba. Han har aldri vært åpent kritisk til sin bror, men har gitt de antiliberalistiske kreftene i landet ny giv. En del endringer har blitt reversert, sier Bye.

Saken fortsetter under bildet

UKLAR MAKTFORDELING: I bakgrunnen ser man et veggmalleri av brødrene Castro. Bildet er tatt på Cuba i juni i år, og viser en lokal bonde som frakter høy til dyrene sine. Foto: Ramon Espinosa AP

Større armslag

Raúl Castro var forsvarssjef før han ble president, og har en solid maktbase i landets væpnede styrker. De reaksjonære kreftene på Cuba forsvinner ikke med Fidel Castros bortgang, men er betydelig svekket uten hans innflytelse.

Thorvald Stoltenberg møtte Castro på urinalet: – Et kort, men artig bekjentskap

– Med Fidels død er en brems for reformer borte, og Raúl er ubestridt leder. Han har ikke en storebror som ser ham over skulderen hele tiden, og vil ha større armslag til å få gjennom de reformene han lovte å gjennomføre da han overtok makten i 2006, sier Bye.

CUBA-FORSKER: Even Underlid ved Universitetet i Bergen. Foto: Privat

Godt planlagt

Even Underlid er stipendiat ved Universitetet i Bergen, og forsker på hvordan Cuba forholdt seg til Sovjetunionens fall.

Han tror landets ledelse har lært mye av kommunistregimene som falt på 90-tallet

– De har forberedt seg på dette lenge. Cuba er fremdeles en ettpartistat med planøkonomi, og er et lite land med egne problemer, men de siste 25 årene har de hatt en langsom endringsprosess. Makten er spredd langt mer enn den var etter revolusjonen, sier Even Underlid til VG.

Castros ville liv: Skal ha blitt utsatt for over 100 drapsforsøk

Castros død vil ikke på kort sikt utløse store endringer, ettersom han har hatt lite formell makt de siste årene, mener forskeren som selv har bodd på Cuba i flere år.

– Likevel kan man ikke planlegge for følelser. Det går inn på meg òg. Han var omstridt – også blant cubanere – men jeg tror de færreste vil være upåvirket. Han er som en bestefarsskikkelse som har påvirket de fleste, uavhengig av hvor enige de var med ham, sier Underlid.

Saken fortsetter under bildet

GOD KJEMI: Forholdet mellom USA og Cuba har blitt betydelig bedre etter at Raúl tok makten. Nå er det knyttet stor usikkerhet til hva Trump vil finne på. Foto: Ramon Espinosa AP

– Obama bør dra i begravelsen

En av de største utfordringene Cuba nå står overfor er forholdet til USA. Det er knyttet stor usikkerhet til hvordan Donald Trump vil forholde seg til landet.

På den ene siden står et amerikansk næringsliv som ønsker å benytte seg av mulighetene for handel og turisme. De får støtte av deler av sikkerhetsetablissementet, som vil knytte Cuba til seg for å forhindre russisk eller kinesisk innflytelse.

På den andre siden står de konservative som vil tekkes eksilcubanerne med tyngdepunkt i Florida, og deres sterke antikommunisme.

Se også: Her spretter de champagnen i Miami etter Castros død

I verste fall kan Trump legge ned igjen ambassaden, gjenopprette blokaden og bryte diplomatiske forbindelser.

– Om Obama virkelig vil sørge for at forholdet til Cuba forblir solid etter at han har gått av bør han reise til begravelsen i desember. Jeg tror det er usannsynlig, men det vil være en gamechanger. Da kan han sikre sitt ettermæle på med i hvert fall én permanent utenrikspolitisk seier, sier Bye.

Publisert:

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder