HAR SNUDD: Rundt årtusenskiftet økte svenske ungdommers forbruk av både røyk, snus, narkotika og alkohol. Men siden da har utviklingen snudd, i det minste når det gjelder drikking. Foto: Scanpix

Svenske ungdommer sier de drikker mindre

Alkoholforbruket blant svenske niendeklassinger er på det laveste nivået siden begynnelsen av 1970-tallet, ifølge en ny undersøkelse.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den gangen svarte nesten alle niendeklassinger i Sverige at de hadde prøvd alkohol. I dag er tallene 67 prosent for jentene og 56 prosent for guttene, ifølge undersøkelsen til Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

- Forskjellene mellom gutter og jenter er i prinsippet helt borte. Men det skyldes snarere at guttene drikker mindre og sjeldnere enn at jentene drikker mer, sier forskningsassistent Thomas Hvitfeldt til avisa Svenska Dagbladet.

- Går i bølger

Rundt årtusenskiftet økte svenske ungdommers forbruk av både røyk, snus, narkotika og alkohol. Men siden da har utviklingen snudd, i det minste når det gjelder drikking.

- Alkoholforbruket går alltid i bølger. Akkurat nå kan det se ut som mange ungdommer synes det er pinlig å drikke seg full, sier Mats Trondman, professor i sosiologi ved Växjö universitet.

Etter 20-årsdagen er imidlertid bildet annerledes. En undersøkelse fra i fjor viser at alkoholforbruket blant svensker i 20-årene er økende.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder