30 ÅR VED MAKTEN: Robert Mugabe har i løpet av sine 30 år ved makten i Zimbabwe klart å gruslegge det som en gang var det sørlige Afrikas brødkurv og hele Europas utviklingsprosjekt. Kan zimbabwere som kommer tilbake, være med på gjenoppbyggingen av landet? Foto: AFP

Frykter vold etter VM - flykter tilbake til Mugabe

(VG Nett) Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM) forbereder seg på en folkevandring mot havarerte Zimbabwe. VM i Sør-Afrika er over, og frykten for vold blant utlendinger er stor.

Andreas Fosse
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Folk har ingenting å frykte. Regjeringen har etablert en kommisjon for å få orden på situasjonen, sier Sør-Afrikas president Jacob Zuma i et forsøk på å roe situasjonen.

Samtidig har sørafrikanske sikkerhetsstyrker trukket inn i townshipene rundt Cape Town. Flere innvandere har blitt angrepet, og mange søkte tilflukt på politistasjoner etter at butikkene deres var blitt rasert av sinte sørafrikanere.

Sør-Afrika tiltrekker seg millioner av innvandrere fra det afrikanske kontinentet, som konkurrerer med landets fattige om de få jobbene og ressursene landets township-områder har å by på. For to år siden ble over 60 personer drept i xenofobiske angrep - angrep rettet mot innvandrere fra andre afrikanske land.

- Ikke tomme trusler

Normalt strømmer zimbabwere over Limpopo-elven inn i Sør-Afrika, men IOM har den siste tiden sett et atypisk flyktningsmønster. Flere zimbabwere kommer med biler fullastet med møbler og andre husholdsartikler i forsøk på å minimalisere tapet hvis en ny voldsbølge bryter ut, skriver IOM i en nyhetsmelding.

- Jeg kan ikke risikere livet til familien min mens jeg forsøker å se VM-finalen, sier Ellias, en 26 år gammel gift zimbabwer med to barn, mens han passerte gjennom Musina, en by 20 kilometer fra grensen til Zimbabwe.

I en spørreundersøkelse gjort av IOM svarte 90 prosent av zimbabwere som hadde flyktet tilbake til hjemlandet, at de fryktet å bli angrepet i Sør-Afrika. Ti prosent svarte at de allerede var blitt angrepet.

- Det er ikke tomme trusler folk reagerer på. De har et veldig godt minne om hva som kan skje, sier talsmann Jared Bloch til den sørafrikanske avisen Mail&Guardian.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HATANGREP: En mann fra Malawi ble banket opp da han forsøkte å hente eiendelene sine fra sin brakke i Reiger Park utenfor Johannesburg i mai 2008. Foto: AP

Mottar frykttelefoner

Allerede før VM kom truslene om at nye angrep ville skje når fotballfesten var ferdig. «Min venn, jeg syns synd på deg, for etter VM skal du dø», fikk en burundisk frisør høre av en kunde i mai i år.

Zimbabwes opposisjonsparti Bevegelsen for demokratisk forandring (MDC) sier at de i løpet av de siste dagene fått over 200 telefoner fra redde zimbabwere.

- Siden søndag har vi fått telefoner. Jeg har mottatt 207 telefoner fra partimedlemmer som sier at de ikke kan komme seg hjem. De sier at folk står i grupper for å planlegge angrep. Jeg har også mottatt telefoner fra folk som sier at de har blitt banket opp, sier MDC-talsmann i Sør-Afrika, Sibanengi Dube.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VENTER PÅ ASYL: En gruppe zimbabwere sitter i Musina, en grenseby 20 kilometer fra Zimbabwe, i 2008. Nå skal flere zimbabwere ha blitt registrert på vei tilbake hjemlandet. Foto: AFP

- Positivt

Seniorforsker Elling N. Tjønneland ved Chr. Michelsens Institutt ser det som positivt at zimbabwere kan være i ferd med å vende tilbake til hjemlandet.

- Jeg håper det ikke bare er slik at de fattigste reiser tilbake. Det er også flere høyt utdannede zimbabwere som jobber i Sør-Afrika, og som blant annet sitter på toppen av bank- og finansvesenet i Sør-Afrika. Intet vil være mer velkomment enn at zimbabwere flest føler at det er trygt og reise tilbake, og at man ser for seg at man kan skaffe en inntekt i landet, sier Tjønneland.

POSITIV: Seniorforsker Elling N. Tjønneland mener det kan være positivt at zimbabwere er på vei tilbake til hjemlandet. Foto: Scanpix

Han legger til at det også er et element av fremmedfrykt i Sør-Afrika, spesielt blant de fattige.

- De føler at utlendinger tar jobbene deres fordi de jobber for en billigere penge. Det er også så mange av dem i landet at de sluker ressurser i helsevesenet og lignende, sier Tjønneland til VG Nett.

Et land i grus

Zimbabwe har siden slutten 1990-tallet hatt en økonomi i krise. Involveringen i krigen i DR Kongo fra 1998-2002 tømte hundrevis av millioner fra økonomien, og en landbruksreform satt i kraft av Robert Mugabes regjering, har lagt den kommersielle jordbruksindusturien i grus. Zimbabwe ble tidligere kalt det sørlige Afrikas brødkurv; nå er landet nettoimportør av mat, og mottar nødhjelp av EU og USA.

Frem til 2009 trykket nasjonalbanken stadig opp nye sedler i et forsøk på å finansiere det enorme budsjettunderskuddet. Maktdelingsregjeringen mellom Mugabes ZANU-PF og Morgan Tsvangirais MDC førte til en viss bedring i økonomien, blant annet ved at man faset ut den zimbabwiske dollaren.

Robert Mugabe (86) har vært ved makten i Zimbabwe siden landet ble selvstendig i 1980. Valgfusk, trusler og vold har kjennetegnet diktatorens styre. Og mens folket har sultet, har Mugabe alltid sørget for luksuriøse bursdagsselskaper for seg selv.

LES OGSÅ:30 år med Mugabe

FAMILIEN FØRST: Robert Mugabe venter i kakekø på sin 86-årsdag. Fra venstre står datteren Chatunga, sønnen Robert og kona Grace. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder