I MÅL: 16-år gamle Laura Dekker kom i mål ett år etter at hun satte ut på en verdensomspennende seiltur alene. Foto: Afp

Laura (16) har seilt jorden rundt alene

(VG Nett) Lørdag ble nederlandske Laura Dekker (16) verdens yngste person som har seilt jorden rundt alene.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Laura Dekker ble møtt av en jublende folkemengde da hun seilte inn i St Maarten-havnen i Karibien etter et år alene på havet, melder nyhetsbyreået AP.

Dekker og familien hevder at hun er den yngste seileren til å fullføre en slik reise, men både Guinness World Records og World Sailing Speed Record Council har ikke bekreftet påstanden, og sier at de ikke anerkjenner slike rekorder for unge seilere for å motvirke andre farlige og lignende forsøk, ifølge AP.

Behandlet i rettssystemet

Rekordforsøket har vært svært omstridt, og har blitt behandlet i det nederlandske rettssystemet flere ganger.

I august i 2009 bestemte en domstol i Utrecht at jenta, som da var 13 år gammel, skulle settes under tilsyn av barnevernet på grunn av den planlagte verdensseilasen.

Familien anket avgjørelsen, og det ble klart etter en måned at ankedomstolen ga henne klarsignal til å sette seil for de syv hav. Begge foreldrene har støttet henne i avgjørelsen om å
seile alene.

Flere stopp

16-åringen ble født på en yacht utenfor kysten av New Zealand under en verdensomspennende seilas som varte i sju år. Ifølge familien skal Dekker ha seilt sin første solotur da hun kun var seks år gammel.

Dekker har seilet mer enn 27000 nautiske mil med stopp på Kanariøyene, Panama, Galapagosøyene, Tonga, Fiji, Bora Bora, Australia, Sør-Afrika og til slutt St Maarten hvor turen ble avsluttet.

I motsetning til andre unge seilere som har krysset kloden har Dekker flere ganger forankret i havner langs veien for å sove, studere og reparere seilbåten.

Fram til lørdag var australske Jessica Watson den yngste personen som har vært alene på en verdensomseiling.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder