Støtter stortingsrepresentantenes Gaza-aksjon

STØTTESPILLER: Kåre Willoch har flere ganger tidligere møtt palestinske ledere. Her sammen med Yasser Arafat i 2004. Foto: AFP

Willoch får palestinsk utmerkelse

(VG Nett) Tidligere statsminister Kåre Willoch møter i neste uke palestinernes president Mahmoud Abbas for å motta en hedersutmerkelse for sitt arbeid for en palestinsk stat.

Artikkelen er over åtte år gammel

Sammen med bystyremedlem for Høyre i Oslo Aamir Javed Sheikh, reiser Willoch til Midtøsten førstkommende mandag. I løpet av besøket vil den tidligere statsministeren blant annet møte representanter for det palestinske lederskapet på Vestbredden.

LES OGSÅ: Den arabiske liga støtter palestinsk FN-medlemskap

Det er statsminister for de palestinske selvstyremyndighetene Salam Fayyad og president Mahmoud Abbas som har invitert de to Høyre-politikerne til området. På møtet med Abbas vil Willoch motta et palestinsk «pass», som en utmerkelse for sitt mangeårige engasjement for palestinernes sak.

Det er første gang denne utmerkelsen blir delt ut til en nordmann.

- Viktig støttespiller

Kåre Willoch har de siste årene vært blant de skarpeste kritikerne av Israels politikk overfor palestinerne. Willoch understreker at han er glad for å motta utmerkelsen fra Abbas.

- Slikt er alltid hyggelig. Det avgjørende er likevel å møte palestinerne og få førstehåndsinformasjon om hvordan de vurderer situasjonen, sier Willoch til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

BLIR HEDRET: Tidligere statsminister Kåre Willoch har i flere år vært en av de skarpeste kritikerne av Israels politikk overfor palestinerne. Neste uke hedres han av palestinerens president. Foto: Roger Neumann

Den palestinske ambassadøren til Norge, Yasser Najar, hyller Willochs arbeid for palestinernes sak. Han karakteriserer den tidligere statsministeren som en svært viktig støttespiller for palestinerne.

- Willoch er en innflytelsesrik person i Norge, som i mange år har jobbet for en palestinsk stat, og for fremgang i den fastlåste fredsprosessen. Derfor ønsker presidenten å gi han denne anerkjennelsen, sier Najar.

LES OGSÅ: Palestinerne jubler over fornyet kamp for egen stat

Vil møte Peres

I tillegg til møtene med de palestinske lederne ønsker Høyre-representantene å møte israelske politikere. Ifølge Sheikh jobber nå den israelske ambassaden i Oslo med å arrangere et møte med president Shimon Peres.

LES OGSÅ: Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

På møtet i neste uke vil den palestinske presidenten be Willoch formidle de palestinske synspunktene til de politiske lederne i Israel.

- Vi håper Willoch kan stimulere den israelske siden til å komme til forhandlingsbordet, og få dem til å forstå at en palestinsk stat er den eneste veien til fred, sier Najar.

Saken fortsetter under bildet!

MØTER WILLOCH: Palestinernes president Mahmoud Abbas og statsminister Salam Fayyad håper den norske eks-statsministeren kan bidra til å få Israel til forhandlingsbordet. Foto: AP

Støtter Gaza-konvoien

Flere stortingsrepresentanter har varslet at de vil delta på konvoien som i slutten av juni vil forsøke å bryte den israelske sjøblokaden av Gazastripen. De rødgrønne politikerne har fått krass kritikk, og tirsdag varslet SV-representant Akhtar Chaudhry at han trekker seg fra konvoien.

LES OGSÅ: Støre advarer egne Gaza-aktivister

Willoch mener imidlertid kritikken mot stortingsrepresentantene er feil.

- Jeg kan ikke se at det er noe kritikkverdig i dette. Stortingsrepresentanter skal være meningsbærere. Da må deltakelse på en slik konvoi være noe vi respekterer, sier han.

Skuffet over Netanyahu

Willoch tar samtidig kraftig til motmæle mot statssekretær Espen Barth Eides uttalelser om at det ikke er noen humanitær krise i Gaza.

- Situasjonen for befolkningen i Gaza er fortsatt helt utilstrekkelig. At palestinerne klarer å opprettholde en viss levestandard ved hjelp av tunnelene betyr ikke at man skal slutte å legge press på Israel for å heve den inhumane og folkerettstridige blokaden, sier han.

LES OGSÅ: Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

Eks-statsministeren understreker at han er «forferdelig skuffet» over holdningen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu etter Barack Obamas initiativ for å få fremdrift i fredsprosessen.

- Reaksjonen fra Netanyahu var enda mer negativ enn man kunne frykte. Det er tydelig at han ikke er villig til å innse at en avtale basert på grensene fra 1967 er den eneste varige løsningen, sier han.

Les også

 1. Anspent mellom Obama og Netanyahu

  (VG Nett) President Barack Obama slår fast at USA og Israel er uenige om fredsprosessen i Midtøsten.
 2. Støre: - Viktig med Obamas presisering

  Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener Barack Obamas presisering om Midtøsten-forhandlingene er viktig.
 3. Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

  Palestinere sto i kø for å passere da Egypt gjenåpnet grenseovergangen ved Rafah.
 4. Høyre fosser frem i ny meningsmåling

  Høyre går frem nesten 10 prosentpoeng sammenlignet med forrige kommunevalg i en ny måling. Frp faller mest.
 5. Fikk gratis USA-tur av amerikanske myndigheter

  Stortingsrepresentant Laila Gustavsen (Ap) og en rekke andre politikere har fått turer verdt over 50 000 kroner…
 6. Chaudhry trekker seg fra Gaza-konvoi

  (VG Nett)Stortingsrepresentant Akhtar Chaudhry (SV) blir likevel ikke med på den planlagte konvoien som skal seile mot…
 7. Den arabiske liga støtter palestinsk FN-medlemskap

  Den arabiske liga vil be om fullt FN-medlemskap for en palestinsk stat bestående av Vestbredden og Gazastripen med…
 8. Israel etter Obama-tale: - USA forstår oss ikke

  Israelske myndigheter er ikke fornøyd med at Barack Obama tydelig sa at Israel må tilbake til sine 1967-grenser.
 9. Gaza-aktivister forberedt på å dø som martyrer

  (VG Nett) Den tyrkiske organisasjonen som står sentralt i planleggingen av nødhjelpskonvoien til Gaza sier den er…
 10. Obama tilbyr økonomisk hjelp til Midtøsten

  USAs viktigste prioritet i Midtøsten er å oppmuntre til demokratisk utvikling, og USA skal bidra økonomisk til å fremme…
 11. Palestinsk valg utsatt

  Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) har utsatt lokalvalgene som skulle vært holdt i juli, til oktober.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder