Brende har ikke bestemt seg for Dalai Lama-møte

TIL NORGE: Tibetanernes åndelige leder, Dalai Lama, kommer til Norge om to uker. Her er han fotografert under et møte med amerikanske politikere i Washington i mars i år. Hans kommende besøk blir tema under onsdagens spørretime på Stortinget. Foto: AFP/NTB Scanpix

Kina advarer på ny mot Dalai Lama-besøk

- Det er ennå ikke konkludert om norske representanter vil møte Dalai Lama, sa utenriksminister Børge Brende (H) under spørretimen på Stortinget. Minutter etter kom Kina med en ny advarsel.

 • Monica Bring Estensen

Artikkelen er over seks år gammel

Like etter Stortingets spørretimen var ferdig kom Kina på ny med en advarsel til norske myndigheter mot å ta imot Dalai Lama når han kommer til Oslo, , melder NTB.

Ifølge NTB var det en talsmann for Kinas utenriksdepartement, Qin Gang, som kom med advarselen på en pressekonferanse i Beijing onsdag.

- Vår politikk er meget klar, meget resolutt og konsistent, sa Qin, ifølge NTB.

Den tibetanske lederen kommer til Norge i begynnelsen av mai for å markere at det er 25 år siden han fikk Nobels fredspris. Men fortsatt er det uklart om han vil bli møtt av representanter fra den norske regjeringen.

Brende grillet

Stortingspresidenten har allerede avslått å møte ham av frykt for at det vil skade Norges forhold til Kina:

Årsaken er at det har vært isfront mellom myndighetene som følge av tildelingen av Nobels Fredspris til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010. Etter det VG forstår er det betydelig bekymring i Utenriksdepartementet for at et møte mellom Brende og Dalai Lama skal bidra til ytterligere forverring i det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Brende måtte tåle kraftig kritikk for regjeringens holdning rundt Dalai Lamas besøk i mai under Stortingets spørretime. Liv Signe Navarsete kalte det situasjonen for pinlig, mens Audun Lysbakken sier at Norge ikke kan la seg diktere av Kina.

Uavklart

Også tidligere miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV), KrF-leder Knut Arild Hareide og lederen av Stortingets Tibet-komité Ketil Kjenseth (V) tok opp Dalai Lama-utfordringene med Brende.

Brende på sin side understreker viktigheten av å kunne ha en direkte dialog med Kina i flere saker.

- Det er ennå ikke konkludert om norske representanter vil møte Dalai Lama, opplyser utenriksministeren.

- Forholdet er dårlig, nærmest ikke-eksisterende. I mange spørsmål er det avgjørende å ha en direkte dialog med Kina. Vi må være forberedt på at om norske myndigheter tar i mot Dalai Lama vil det vanskeliggjøre mulighetene for å normalisere forholdet til Kina, sier Brende.

Han mener at normaliseringen av Norges forhold til Kina vil ta betydelig lengre tid om norske myndigheter møter Dalai Lama under hans Norges-besøk.

- Vi er i en spesiell situasjon i Norge, jeg kjenner ikke noen andre vestlige land som ikke har noe dialog med Kina, sier han.

- Vi har ikke lenger mulighet til å ta ting opp direkte med Kina. Norge isoleres i viktige internasjonale prosesser om vi ikke kan ha en dialog med Kina, sier han.

Advarer Norge

- Hvis Dalai Lama, som han selv sier, er en enkel religiøs person, burde han hvile i tempelet og ikke reise hit og dit, bli involvert internasjonalt i å splitte Kina og skade den etniske enheten, sier Qin.

- Vi er resolutt imot alle land som gir en plattform for Dalai Lamas splittende ord, og er imot at han møter utenlandske ledere, tilføyde Qin.

Reagerer

Stortingspresidentens møte-nekt har skapt reaksjoner. Leder i Tibet-komitéen, Venstres Ketil Kjenseth, har kalt stortingspresidentens holdning «feig og uanstendig».

En fersk InFact-undersøkelse utført for VG viser at Kjenseth støttes av det norske folk. Undersøkelsen viser nemlig at kun én av fem mener det er riktig av stortingspresident Olemic Thommessen (H) å avslå et møte tibetanernes åndelige leder Dalai Lama.

Mer om

 1. Høyre (H)
 2. Politikk
 3. Solberg-regjeringen

Flere artikler

 1. - Avvisning av Dalai Lama slår tilbake på Norge

 2. Legger Dalai Lama-press på Brende

 3. Stortingspresidenten snakket med Erna og Børge Brende om Dalai Lama

 4. Lippestad mener regjeringen kryper for Kina

 5. Erna nekter å treffe Dalai Lama
  - disse Høyre-politikerne møter ham

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder