KRISE: President Vladimir Putin, her under G20-møtet i Australia i helgen, innrømmer at Ukraina-krisen er negativ for Russland. Foto:Ria Novosti,Reuters

Putin: Frykter etnisk rensing i Ukraina

Gir Vesten skylden for det kjølige forholdetRusslands president Vladimir Putin mener det er USAs og NATOs høye militære aktivitet som tvinger Russland til å sende flere fly i luften langs grensen mot NATO-landene.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den tyske TV-kanalen ARD publiserte sent søndag kveld et sjeldent og eksklusivt intervju med Russlands sterke mann.

Krisen i Ukraina, og ikke minst forholdet til USA, er blant temaene som tas opp i intervjuet, som viser en tydelig offensiv og selvsikker Putin.

På spørsmål om hvorfor retorikken mellom øst og vest er trappet opp, svarer Putin slik:

– To ganger de siste ti årene har NATO tatt opp nye medlemsland. Det har endret det geopolitiske landskapet. Samtidig øker antall militærbaser globalt. Er det snakk om flere russiske baser? Nei, det er vestlige baser, amerikanske baser, også nær våre grenser, sier Putin.

Han erkjenner i intervjuet at russiske fly og militære fartøyer har trappet opp aktiviteten kraftig.

– Du har nevnt forskjellige øvelser, flyginger, skipsbevegelser og så videre. Finner alt dette sted? Ja, så avgjort, sier Putin, som forklarer at dette er et svar på vestlig militær aktivitet.

– Etter 2001 og 2002 stanset alle våre luftmanøvre. Men USA fortsatte med sine faste ruter og overvåket luftrommet langs våre grenser. Derfor gjenopptok vi våre flyginger for et par år siden, i internasjonalt luftrom.

Putin, som i helgen fikk kritikk fra flere statsledere under G20-toppmøtet i Australia, avviser imidlertid at han gjør noe galt. Under toppmøtet i Brisbane i helgen hadde han fire store krigsskip ankret opp i farvannet nord for Australia.

– Våre øvelser er utelukkende blitt gjort i internasjonalt farvann og luftrom, sier Putin.

Den russiske presidenten mener også USA og EU er ansvarlige for krisen i Ukraina. Han understreker at Russland mer enn noe annet ønsker å legge krisen bak seg, men at det må innebære at alle som bor i landet, enten de snakker polsk, russisk eller ungarsk – må føle seg hjemme der, og ha en fremtid i landet.

– La meg være ærlig: Vi frykter at en etnisk rensing skal starte i Ukraina. Vi er redde for at nynazismen skal slå rot der. Du kan se hakekorset og SS-emblemet på ukrainske soldater øst i landet akkurat nå. Så hvis Ukraina er en sivilisert stat – hvorfor vender myndighetene i landet blikket bort fra dette? Tving dem til å ta av de uniformene, sier Putin.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder