Desperat flukt mot Europa

Samtidig som tyskere skal ha satt fyr på et asylsenter for å hindre flyktninger fra å komme til landet, kjemper migranter mot politiet i Kroatia for å sikre seg en togplass mot Ungarn og Østerrike.

  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bilder fra Tovarnik i Kroatia, rett ved grensen til Serbia, viser hvordan flyktninger kjemper seg forbi politiet som forsøker å holde menneskemengden tilbake. Ifølge nyhetsbyrået EPA kjemper flyktningene for en plass om bord på tog retning Ungarn og Østerrike. Den lille kommunen har i løpet av få dager blitt en alternativ reiserute for flyktningene, etter at myndighetene i Ungarn tidligere denne uken stengte grenseovergangen til Serbia.

I går advarte kroatias statsminister Zoran Milanovic om situasjonen, og at landet holdt på miste kontroll. Likevel at de ville gi flyktningene mat, vann og legehjelp, og så sende dem videre; blant annet til Ungarn, ifølge Reuters.

Dette førte til et munnhuggeri mellom lederne for de to landene, samtidig som tusenvis av utslitte flyktninger strømmet over grensene bare i går, ifølge nyhetsbyrået.

Politiet tror flytkningsenter ble påtent

Samtidig som tyske brannmannskap såvidt er ferdige med et slukningsarbeid på et asylsenter i Wertheim, sør i landet, melder nyhetsbyrået AP at politiet venter at to tog vil ankomme Tyskland søndag, med totalt 1000 flyktninger om bord. Politiet i Tyskland sier brannen er en følge av brannstiftelse, men det er uklart hvem som står bak. Senteret skulle huse 400 mennesker som nå ikke har noe sted å være.

Les også:Dette må du vite om flyktningkrisen

Grenseovergangen ved Hellas ble også åsted for nok en ulykke søndag, som kostet 13 flyktninger livet. Blant dem var flere barn, ifølge BBC. En båt som hadde dratt fra Tyrkia var på vei mot den greske øyen Lesvos da den kolliderte med en ferge utenfor kysten av Tyrkia. En person som overlevde snakket med nyhetsbyrået AFP.

– Det var mørkt og vi skjønte at båten kom til å synke. Vi forsøkte å signalisere med lommlykter og mobiltelefoner, men ingen så oss, forteller flyktningen som heter Haseen.

– Vi mistet barna. Vi kunne ikke se dem i mørket, forteller han.

STERKE FØLELSER: En syrisk kvinne viser sin takknemlighet etter å ha kommet velberget i land på den greske øya Lesvos lørdag. Foto:Yannis Behrakis/Reuters / NTB scanpix,

Flere krisemøter denne uken

Utenriksministrene i Polen Tsjekkia, Slovakia og Ungarn møtes mandag for å diskutere flyktningkrisen. Det melder nyhetsbyrået NTB.

Vi har et møte mandag morgen i Praha mellom Visegrad-landene sammen med vår kollega i Luxembourg, sier Polens utenriksminister Grzegorz Schetyna.

Les også:Assad: – Europa har selv skyld i flyktningkrisen

Møtet i Praha skjer i forkant av et planlagt møtte mellom innenriksministrene i EU tirsdag 22. september der flyktningkrisen skal diskuteres. Møtet er avtalt etter at et møte mandag 14. september endte med dyp splittelse. Flertallet av EU-landene var enige om å delta i en flyktningdugnad, men EU-land i øst motsatte seg initiativet, spesielt gjaldt det Ungarn, Slovakia og Tsjekkia.

Tirsdag er det ventet at Luxembourg, som har formannskapet i EU, kan komme til å kreve at enkeltland påtar seg visse kvoter.

Søndag gjenåpnet Ungarn grensene mot Serbia, og med det var også en av de viktigste grenseovergangene mot Europa åpnet igjen. Bare i august kom det 156.000 migranter og flyktninger til EU, ifølge Unionens grensebyrå Frontex, som anslår tallet for hele året til over 500.000.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder