VIL HA NY PRESIDENT: Demonstranter i Kairo fulgte med på den direktesendte talen til presidenten. Foto: AFP

Egypts president: - Jeg vil ikke la meg diktere

Hæren varsler inngripen i ettermiddag

Minst 16 drept i opptøyer i Kairo i natt

Fristen for en militær inngripen er bare timer unna, men Egypts president Mohamed Morsi nekter å gå av.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL


Natt til onsdag ble minst 16 personer drept og flere hundre skadet i kraftige sammenstøt mellom Morsi-tilhengere og motstandere og sikkerhetstjenesten. Sammenstøtene skjedde ved Kairo-universitet, der tusenvis av Morsis tilhengere hadde samlet seg. Morsi har ved å tviholde på makten erklært borgerkrig, hevder talsmann for opposisjonen, Khaled Dawoud, som avviser presidentens tilbud om dialog.

Samtidig sier hærledelsen i en Facebook-melding med tittelen «De siste timer» at den er rede til å yte blod for å beskytte befolkningen mot terrorister, radikale og idioter.

Frist onsdag ettermiddag

En militærkilde sier til Reuters at hærledelsen ikke kommer til å rette seg etter Morsis krav om å trekke sitt ultimatum. Er det ingen løsning i ettermiddag, griper hæren inn.

I den direktesendte talen understreket Morsi at presidentvalget i fjor var fritt, og at det representerer folkets vilje.

- Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Morsi i den første talen etter at de massive demonstrasjonene mot ham startet i helga.

Han innrømmet samtidig å ha gjort feil.

- Men jeg ser ting mer klart nå, sa Morsi i den 40 minutter lange talen, der han ba egypterne om ikke å angripe hverandre, politiet eller hæren.

- Trekk ultimatumet

Morsi oppfordret også folk til ikke å godta at revolusjonen blir stjålet fra dem. Den hardt pressede presidenten sa videre at korrupsjon og andre levninger fra det gamle regimet fortsatt er utfordringer for Egypt, og at det vil ta tid å gjøre noe med problemene.

Kort tid før TV-talen ba Morsi hæren trekke tilbake sitt ultimatum om at den vil gripe inn hvis Morsi ikke finner noen løsning på krisen innen onsdag.

I en Twitter-melding tirsdag kveld skriver Morsi også at han ikke vil la seg diktere. Han understreker at han har legitimitet i henhold til landets grunnlov, og han avviser alle forsøk på å avvike fra denne.

Titusener på Tahrir

Morsis avvisning av hærens ultimatum har økt risikoen for ytterligere konfrontasjoner og vold, ifølge opposisjonsalliansen.

DIREKTESENDT: President Morsi talte på statlig egyptisk fjernsyn i rundt 40 minutter. Foto: AFP

- Uviljen til å lytte til folket i gatene og til å inngå kompromiss fører til konfrontasjoner, sier talsmann Khaled Dawoud.

Titusener av mennesker var igjen samlet på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo mens Morsi holdt sin tale tirsdag kveld, få timer før hæren har varslet at den vil gripe inn hvis ingen løsning er i sikte.

Tidligere tirsdag ble sju personer drept i sammenstøt i Kairo, opplyser helsepersonell. Kampene mellom motstandere og tilhengere av Egypts president Mohamed Morsi fant sted i nabolaget Giza.

Les også: Kvinner fritt vilt for seksualforbrytere på Tahrir-plassen

- Ønsker ikke militærstyre

Samtidig som opposisjonen og folkemassene roper etter støtte fra militæret i konflikten med president Mohamed Morsi og hans regjering, er det ingen som ønsker et militærstyre.

- Ingen vil at hæren skal styre, men de vil at den skal sikre og stille seg bak demokratiet. Det finnes regler for den demokratiske prosessen som Morsi har brutt, sier den liberale politikeren Wael Nawara til nyhetsbyrået TT på telefon fra Kairo.

- Det viktigste akkurat nå er at politiet og militæret ikke kjemper mot demonstrasjonene, men at de stiller seg bak folket, slik at vi ikke får samme situasjon som i Syria, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder