FRANSK SIRKUS: Det EU-kritiske ytre-høyrepartiet Nasjonal front, her representert blant andre ved leder Marine Le Pen (t.h.), vant EU-valget i Frankrike og får stor representasjon i det nye Europaparlamentet. FOTO: KRISTOFFER SANDBERG/VG

FRANSK SIRKUS: Det EU-kritiske ytre-høyrepartiet Nasjonal front, her representert blant andre ved leder Marine Le Pen (t.h.), vant EU-valget i Frankrike og får stor representasjon i det nye Europaparlamentet. FOTO: KRISTOFFER SANDBERG/VG

EU-ekspert til VG: - Nå blir det livlig i Brussel

Over 140 EU-skeptikere skal styre EU. Professor frykter det vil forverre krisen i Europa.

Cato Husabø Fossen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Dette er svært dramatisk og sender sjokkbølger gjennom hele verdensdelen vår.

Slik lyder konklusjonen til en av Norges fremste EU-eksperter, professor og leder for Europaforskning ved Universitetet i Oslo, Erik Oddvar Eriksen, etter søndagens jordskjelv av et EU-valg.

For mens nordmenn flest hadde helgefri og gikk søndagstur gikk resten av Europa til urnene i verdens nest største demokratiske valg søndag.

Det endte med et nytt EU-parlament, hvor over 140 av de i alt 751 representantene er skeptiske til eller direkte motstandere av EU.

Tror ikke de får makt

PROFESSOR: Leder for Europaforskning ved Universitetet i Oslo, Erik Oddvar Eriksen. FOTO: Hans Christian Hansson/UiO

- På grunn av krisen som herjer flere av EU-landene kunne man vente dette. For mange er nok det å stemme inn slike partier et uttrykk for desperasjon i egen livssituasjon, sier Eriksen til VG.

VGTV: Se Carl Bildts stol-tabbe

Han nøler ikke med å karakterise valget som et eliteopprør:

- Mange europeere får hverken utdanning eller arbeid og føler ikke de har et meningsfullt liv. Da kan man lett ty til alt som fremstår som et alternativ til det etablerte og eliten, i håp om at ting skal bli bedre.

For samtidig som mange etablerte partier, spesielt de med regjeringsmakt i hjemlandene sine, gjorde et svakt valg, ble søndag en festaften for en rekke fløypartier, både fra ytre høyre og ytre venstre. Felles for dem er EU-skepsisen.

Svært innvandringskritiske Nasjonal Front tok seieren i Frankrike, det høyrepopulistiske UKIP ble størst i Storbritannia, og det venstreradikale SYRIZA seiret i Hellas.

I Danmark ble høyrepopulistiske Dansk Folkeparti størst, og fra Sverige kommer Sverigedemokraterna, ofte omtalt som et rasistisk parti, inn i EU-parlamenetet med to representanter.

Men tross at de blir store til sammen, tror ikke professoren EU-skeptikerne får særlig mye makt i Brüssel.

- Partiene spriker for mye. UKIP vil for eksempel ikke ha noe med Nasjonal Front å gjøre. Jeg kan ikke skjønne at alle disse partiene skal få reell innflytelse. En storkoallisjon blir umulig ettersom de har et veldig ulikt grunnlag, og hver for seg blir de små, sier Eriksen.

- Blir vanskeligere å løse krisen

Han tror derimot den store oppslutningen om EU-skeptikerne vil få konsekvenser for de andre, etablerte, partiene i EU-parlamentet.

- Vi kan raskt se at de vanlige partiene kommer til å bli mer populistiske. De kan bli redde for å støte folket og ta upopulære beslutninger. Det er en indirekte virkning av populistenes fremgang, og om det skjer blir det vanskeligere å faktisk få gjort noe med krisen, sier Erik Oddvar Eriksen.

En som ser litt lysere på situasjonen er Paal Frisvold, trolig en av de nordmenn som kjenner maktens korridorer i Brüssel best.

EU-KJENNER: Sjef for Brüsselkontoret, Paal Frisvold. FOTO: PONTUS HÖÖK/VG

- Når man har et EU i så store økonomiske problemer er det et sunt politisk signal at etablerte partier som går for status quo får en korreksjon av folket. Nå kommer vi til å få en mye bredere og større debatt om hvilket Europa og EU vi skal ha, og det er alle europeere tjent med, sier han.

Frisvold er tidligere leder av Europabevegelsen her hjemme og leder i dag konsulentselskapet Brüsselkontoret. Han er også styreleder i miljøstiftelsen Bellona Europa.

- Europaparlamentet i dag er kjedelig og teknokratisk. Med mange litt utradisjonelle partier inn med så mange representanter kan det endelig bli livlig i Brüssel, sier han til VG.

I likhet med professor Eriksen vil han imidlertid avvente å se hvor stor makt de EU-skeptiske partiene faktisk får.

- Alt står på om de vil klare å organisere seg som en partigruppe og samle seg om felles standpunkter. Noen av fløypartiene er veldig kritiske til hele EU, mens andre liker EU men ønsker en annen kurs. Det skal bli interessant å se om alle disse partiene får til noe som helst samarbeid, sier Paal Frisvold.

Europaparlamentet består av i alt 751 representanter fra alle medlemslandene og er det lovgivende organet i EU. Mange av lovene som vedtas her blir også gjeldende politikk i utenforlandet Norge som følge av EØS-avtalen.

Sammenslutningen av de konservative partiene (tilsvarer Høyre i Norge) blir den største grupperingen i det nye parlamentet med 214 representanter. Sosialdemokrater (tilsvarer Ap i Norge) utgjør den nest største, med 189.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder