SAMLER BEVIS: Tyske etterforskere bærer kasser ut av det som antageligvis er huset til 27-åringens foreldre i Montabur torsdag kveld. Foto:,Reuters

Leter etter svar i annenpilotens privatliv

Skal ha satt autopiloten til 30 meter

MONTABAUR/OSLO (VG) Annenpilot Andreas Lubitz (27) skal ha gått inn for å styrte Germanwings-flyet. Nå spør alle seg hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Flyet styrtet i de franske alpene. Om bord var 150 mennesker, blant dem én annenpilot som etterforskerne mener ønsket å ta dem med seg i døden.

Flere og flere detaljer om den 30 minutter lange dødsferden over Alpene ble i løpet av gårsdagen offentliggjort. Annenpiloten Andreas Lubitz (27) skal ha satt i gang nedstigningen med vilje etter at den andre piloten gikk ut av kabinen.

I går oppsøkte tyske etterforskere 27-åringens leilighet. Global Radio News melder at det er gjort «funn av betydning», men kildene vil ikke gå inn på hva de har funnet.

Ifølge nyhetsbyrået Ap uttaler Susanna Heusgen ved Dusseldorf-politiet at det foreløpig ikke er funnet bevis av avgjørende verdi hverken i Lubitz' leilighet i Dusseldorf eller foreldrene hans sitt hjem i Montabaur.

Tyske politietterforskere etterforsker om han befant seg i en personlig livskrise. Naboer skal ha fortalt at han bodde sammen med en kvinne, men hun skal ikke være lokalisert.

Fra 38.000 fot til 100 fot

– Lydopptakene tyder på at annenpiloten bevisst endret flyets høyde, og at han ønsket å ødelegge maskinen, uttalte Brice Robin, som leder den franske etterforskningen.

Ved hjelp av en låseknapp kunne han nekte piloten å komme inn i cockpiten igjen, selv om kollegaen desperat slo på døren og forsøkte å ta seg inn med sikkerhetskoden.

– På dette tidspunktet hører vi voldsomme slag mot døren, som om de prøver å slå opp den pansrede døren. Vi hører deretter skrik, rett før kollisjonen, forteller etterforskningslederen.

DØDSFLYETS COCKPIT: Dette bildet ble tatt om bord i Airbus A320-flyet fra Germanwings bare noen dager før dødsstyrten. Knappen som låser cockpit-døren er delvis skjult av det som trolig er kapteinens mobiltelefon ved siden av setet til venstre. Foto:VG,

I løpet av kort tid skal Lubitz ifølge Flightradar24 ha satt autopiloten fra 38.000 fot til 100 fot - sistnevnte tilsvarer omkring 30 meter. Luftfartsnettstedet har gjennomgått innstillingene som ble satt inne i cockpiten.

Og det levner liten tvil om hva han ville skulle skje, ettersom 4U9525 på det tidspunktet fløy over ekstremt bratte fjellsider.

TATT BESLAG: Tysk politi oppsøkte i går to adresser - huset der annenpiloten skal ha bodd med foreldrene i Montabaur, og leiligheten han skal ha delt med en kvinne i Düsseldorf. Her bærer de ut en datamaskin som skal tilhøre foreldrene. Foto:,Reuters

– Vi i Lufthansa er fullstendig målløse. Vi er dypt sjokkerte. Jeg var ikke i stand til å forestille meg at situasjonen kunne bli enda verre, sa Lufthansa-sjef Carsten Spohr på en pressekonferanse på flyplassen i Köln i Tyskland.

Opptakene fra taleregistratoren har fortalt etterforskerne at Lubitz før han styrtet pustet rolig og normalt - og at han ikke sa et ord før flyet ble smadret i fjellsidene.

– Det er en pust som virker rolig, normal, ikke andpusten som hos en som får et hjerteinfarkt. Han sendte ingen melding av typen «mayday», sier Robin.

– Utbrent og deprimert

Det er fortsatt et mysterium hvorfor flyentusiasten Lubitz gjorde som han gjorde. Det første bildet som ble offentliggjort av ham, viser en smilende ung mann sittende foran den ikoniske Golden Gate-broen i San Francisco.

Men Andreas Lubitz må også ha hatt en mørkere side.

SELVMORDSPILOTENE PÅ VG+:De tok med seg passasjerene i døden

På en pressekonferanse i går bekreftet administrerende direktør Carsten Spohr i Germanwings at Lubitz tok en pause i utdanningen for seks år siden.

LES OGSÅ:Lufthansa: Lubitz hadde bestått alle kontroller

– Jeg kan ikke si årsaken til at han tok en pause over flere måneder, uttalte Spohr, som henviste til legens taushetsplikt.

Moren til en tidligere klassevenninne av Lubitz fortalte den tyske avisen Frankfurter Allgemeine at Lubitz tidligere skal ha fortalt datteren at han tok en pause fra pilot-utdannelsen fordi han led av en depresjon.

– Han skal ha vært utbrent og deprimert, skal den ikke navngitte kvinnen ha sagt til den tyske avisen.

Den tyske avisen Passauer Neue Presse har også intervjuet det som skal være en nær venn, som også sier at 27-åringen var deprimert.

– Han var helt bestemt på at han ville bli pilot, men han var psykisk ustabil, derfor avbrøt han også utdanningen i noen måneder, sier vennen til avisen.

Sikret seg «drømmejobben»

Da han begynte å jobbe i Germanwings høsten 2013, skal ha han vært svært glad - noe han fortalte de rundt seg.

I løpet av torsdagen fortalte flere naboer av 27-åringen den internasjonale presseoppbudet at han var normal og flink, og at han hadde drømt om å bli pilot siden han var en liten gutt.

– Andreas er en helt normal mann. Høflig og vennlig. Jeg kjenner han ikke godt, men han er en jeg snakker med når jeg går tur med hunden, sier Johannes Roszbata (23), som bor to hus bortenfor Lubitz-familien.

Han pleide som ung å dra til den lokale seilflybanen i Montabaur og se på flyene, og da han ble 14 år ble han medlem i den lokale flyklubben.

– Det som blir påstått er helt uforståelig, og jeg ber om at vi bruker tid før vi låser slutningene helt. Det mener jeg det er menneskelig å gjøre, sier leder for flyklubben, Klaus Radke til VG.

Han forteller at flyklubben nå vil informere sine medlemmer om saken.

– Hvordan har klubben reagert på det som er kommet fram i dag?

– Det er svært tragisk. Jeg fikk vite om flyulykken tirsdag kveld. Ja, det er uforståelig det som har skjedd, og det med et menneske man har kjent i 14–15 år.

Etter at han tok flysertifikatet gjennomførte han formell pilotutdannelse ved Lufthansa Flight Training School i Bremen, før han sikret seg «drømmejobben» i det Lufthansa-eide lavprisselskapet Germanwings.

Da han tok med seg de 149 om bord i Germanwingsflyet, hadde 27-åringen loggført 630 flytimer, men det er uklart hvor mange av dem som var profesjonelle.

Sammensveiset familie

Lubitz bodde sammen med foreldrene sine i et boligfelt i utkanten av den tyske småbyen Montabaur utenfor Düsseldorf, men hadde også en leilighet i Düsseldorf.

En nabo forteller at Andreas Lubitz har hatt en god oppvekst.

– Han kommer fra en god familie med tette bånd. De tar vare på hverandre og er aktive i lokalsamfunnet, sier naboen som ikke ønsker navnet sitt i media.

Familien til den 27 år gamle piloten dro til alpene og åstedet sammen med de andre etterlatte familiene av besetningen i går morges – før det ble kjent at Lubitz trolig står bak flystyrten.

De har så langt ikke kommet med noen offisiell uttalelse om det som har skjedd.

– Akutt psykose lite sannsynlig

Ifølge professor og forsker i katastrofepsykiatri ved Ullevål universitetssykehus, Lars Weisæth, kan det være flere årsaker til at Lubitz skal ha bestemt seg for å styrte flyet, men han tror ikke det dreier seg om en psykose.

PSYKIATRIPROFESSOR: Lars Weisæth tror ikke 27-åringen ville vært i stand til å skjule en akutt psykose. Foto:Scanpix,

– I så tilfelle må det være en akutt psykose, og det er veldig vanskelig å skjule. For å bli akutt sinnsforvirret må det foreligge alvorlige forutsetninger for det, som for eksempel en uttalt sårbarhet. Hvis man da blir «truffet» av det man er sårbar for kan det være vanskelig å skille mellom virkelighet og fantasi, sier han.

Weisæth mener det er lite sannsynlig at det er tilfelle i denne saken.

– Piloter blir utsatt for mange provokasjoner og stressbelastninger, så det virker lite sannsynlig at han hadde en så sterk sårbarhet. Men at han måtte avbryte utdanningen kan være et tegn på at det var noe som var ustabilt. Da er det sannsynlig at det må ha vært noe i tillegg, for eksempel en provokasjon, sier Weisæth.

Weisæth understreker at man fortsatt vet lite om Lubitz, og at det vil være mange spekulasjoner i tiden som kommer.

Les også

 1. Andreas Lubitz (28) skal ha styrtet passasjerflyet med vilje

  MONTABAUR (VG) Trolig har Andreas Lubitz (28) låst døren for sin mer erfarne kaptein som var ute av cockpiten.
 2. Slik stengte annenpiloten
  kapteinen ute fra cockpit

  Med denne knappen forseglet annenpilot Andreas Lubitz (27) cockpiten – og dermed også skjebnen til alle de 150…
 3. Flyklubbleder til VG om Lubitz (28): – Han var en helt normal ung mann

  MONTEBAUR/OSLO (VG) Like etter klokken 15.30 torsdag kom to dresskledde menn til adressen der foreldrene til Andreas…
 4. Germanwings-styrten: Julian ble bare syv måneder

  Julian (syv mnd.) og mamma Marina var om bord på Germanwings-flyet som styrtet i alpene.
 5. Etterforskningslederen gir detaljert beskrivelse: Slik var lyden av de siste 30 minuttene om bord 4U9525

  Pilotene småpratet sammen som vanlig etter avgang fra Barcelona. Men da kapteinen snakket om landing i…
 6. Norsk flybransje om Germanwings-tragedien: – Kan ikke gardere oss mot at noe slikt skal skje

  Det norske flymiljøet er forferdet og sjokkert over at annenpiloten skal ha styrtet Germanwings-flyet med vilje.
 7. Lufthansa: Lubitz hadde bestått alle kontroller

  Piloter i Lufthansa-gruppen gjennomgår ikke psykologiske tester. Selskapet bekrefter at Andreas Lubitz hadde en pause i…
 8. Etterforskerne: Annenpiloten styrtet Germanwings-flyet med vilje

  Her er den rystende årsaken til Germanwings-styrten: Annenpilot Andreas Lubitz stengte kapteinen ute fra cockpit, vendte…
 9. Etterforsker til New York Times: Én av pilotene var utelåst fra cockpiten

  Informasjon fra taleregistratoren viser at det utspilte seg et stort drama mellom pilotene før flyet styrtet.
 10. Flygesjef: - En kan aldri garantere: Slik sjekker flyselskapene pilotenes mentale helse

  En årlig legesjekk er alt som må til for at en pilot kan fortsette å fly.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder