Nord-Korea truer med rakettangrep på USA

Nordkoreansk TV: - Soldatene er i høyeste beredskap

UTENRIKS

(VG Nett) Nordkoreanske soldater er klare til å gå til krig, melder landets statlige TV-kanal.

Publisert: Oppdatert: 26.03.13 12:20

Tirsdag morgen meldte den statlige TV-kanalen KCNA at Nord-Korea truer med rakettangrep på de amerikanske øyene Guam og Hawaii, og det amerikanske fastlandet, skriver Sky News.

Opptrappingen i retorikk kommer etter at amerikanske bombefly fløy over nabolandet Sør-Korea.

- Fra dette øyeblikk setter overkommandoen beredskapen til alle langtrekkende artillerienheter og raketter tilhørende den koreanske folkehæren til høyeste nivå. Disse vil være rettet mot alle fiendtlige mål til amerikanske invasjonsbaser på fastlandet, Hawaii og Guam, het det i uttalelsen fra KCNA ifølge Reuters .

Nord-Korea har tidligere truet med atomangrep på både USA og Sør-Korea, men det antas at landet ikke har teknologi til å gjennomføre et slikt angrep på fastlands-USA.

- Vi råder USA til ikke å glemme høypresisjonsvåpnene våre som kan nå flybasen deres på Guam, hvor bombeflyene tar av fra, sa en høytstående nordkoreansk militær talsmann til nyhetsbyrået KCNA i forrige uke .

Gjentatte trusler

Krigsretorikken fra Nord-Korea har blitt forsterket de siste månedene.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel kunngjorde i mars at de vil plassere ytterligere 14 bakkebaserte rakettforsvarsystemer på vestkysten.

Han uttalte da at det er nylige og gjentatte trusler fra Nord-Korea som har ført til at amerikanerne nå ruster opp rakettforsvaret sitt.

- Send dem til bunnen av havet

Den nordkoreanske statslederen Kim Jong-un skal i en tale til soldatene ha oppmuntret til å «ødelegge og feie vekk en eventuell fiende som går i land på Nord-Koreas kyst gjennom sterk ildkraft» i det han omtaler som den store krigen mot fienden, skriver Sky News.

- Gale som ville ulver truet med ild, skal dere sende dem alle til bunnen av havet, skal Jong-un ha sagt.

I en uttalelse fra Sør-Koreas forsvarsdepartement tirsdag heter det at de ikke har registrert uvanlig aktivitet fra det nordkoreanske militæret, men at de følger med på situasjonen, skriver Reuters.

USA og Sør-Korea vil gjennomføre militære øvelser sammen frem til slutten av april, men det understrekes at disse er av en «defensiv karakter».

Her kan du lese mer om