Kraftigste jordskjelv i Iran på 50 år

SISTE: AFP: 34 drepte i Pakistan ** Redningsmannskaper på vei til rammede områder med helikopter

Myndighetene i Iran frykter flere kraftige etterskjelv etter skjelvet som rammet landet tirsdag.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Samtidig kommer det svært motstridende meldinger om hvor mange som har mistet livet.

Både lokale og internasjonale medier meldte tirsdag ettermiddag at myndighetene fryktet at flere hundre mennesker hadde omkommet i skjelvet, som ifølge iranske vitenskapsmenn er det kraftigste i Iran på 50 år.

Så langt er det imidlertid svært usikkert hvilke skader jordskjelvet har forårsaket.

Den iranske TV-kanalen Press TV meldte først at minst 40 mennesker hadde omkommet, men understreket at tallet var usikkert. Senere ble det rapportert at tallet kan være lavere enn først fryktet. Like før klokken 19 melder TV-kanalen at én person er bekreftet omkommet på iransk side.

EVAKUERTE: Folk samlet seg i gatene etter et etterskjelv kunne kjennes i Karachi i Pakistan. Foto: Ap

Samtidig melder nyhetsbyrået AFP at 34 mennesker har mistet livet i Pakistan. Flere barn skal være blant de omkomne.

- Minst 34 er drept og 80 andre er skadet i byen Mashkail, sier en representant for de lokale myndighetene til nyhetsbyrået.

Frykter etterskjelv

De iranske byene Khash og Saravan som ligger nær episenteret har en samlet befolkning på rundt 400.000, men området er ellers lite befolket med mye fjell og ørken.

BBC melder at all kommunikasjon med området er brutt.

Iran Røde Halvmåne er på vei inn området med helikoptre for å kartlegge situasjonen.

- Iran Røde Halvmåne er på vei inn med 50 team. Jordskjelvet var i et fjellområde som er lite tilgjengelig. Vi tror ikke jordskjelvet er omfattende, men vi har ikke full oversikt ennå, sier leder Leni Stenseth i internasjonal avdeling i Røde Kors til VG.

- Hjelpen må komme fort frem. Så nå drar de inn med hjelpeutstyr, nødproviant og tepper. Iran Røde Halvmåne har erfaring med å takle en slik situasjon. Folk i Iran er kjent med jordskjelv, og hvordan de skal forholde seg til det, sier Stenseth.

Utenriksdepartementet mener sjansen er liten for at det befinner seg nordmenn i det jordskjelvrammede området.

- Vi har ikke mottatt noen meldinger om nordmenn i området, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Samtidig advarer myndighetene mot at det kan komme kraftige etterskjelv i dagene som kommer.

Det var nyhetsbyrået Reuters som først meldte om skjelvet. Rystelsene kunne føles langt inn i India og Pakistan.

I Dubai og Qatar ble flere bygninger evakuerte på grunn av kraftige rystelser i byenes skyskrapere.

Amerikanske USGS meldte først at skjelvet hadde en styrke på hele 7,8. Dette ble senere nedgradert. Episenteret skal ha vært åtte mil fra byen Khash, øst i Iran.

Skjelvet skal ha vart i 40 sekunder, ifølge iranske geofysikere. De målte at skjelvet til en styrke på 7,7, som gjør det til det kraftigste skjelvet i Iran på 50 år.

Sterke rystelser

Khash ligger nært grensen til Pakistan og har i overkant av 70.000 innbyggere. USGS mener byen har opplevd svært sterke rystelser. Flere lokale medier melder at kommunikasjonssystemene i området er nede.

I alt anslår de at 400.000 mennesker kan ha blitt utsatt for svært sterke eller alvorlige rystelser, mens flere millioner i regionen skal ha følt moderate eller sterke rystelser.

Både i den indiske millionbyen New Delhi og i Pakistans største by Karachi flyktet folk ut på gatene da jordskjelvet fikk store bygninger til å riste.

Iran har flere ganger tidligere blitt rammet av kraftige jordskjelv. I 2003 ble 31.000 mennesker drept da et skjelv rammet byen Bam sør i landet.

I april omkom 37 mennesker og 850 ble skadet i Iran, da et skjelv på 6,3 ødela deler av byen Kaki, sør-vest i landet.

Dette skjelvet skapte ekstra frykt fordi de traff nært atomkraftverket Bushehr. Myndighetene i Iran har i etterkant på det sterkeste avvist at kraftverket ble skadet.

EVAKUERT: I Pakistans største by Karachi ble folk evakuert fra arbeidsplassene sine etter jordskjelvet som rammet nabolandet Iran tirsdag ettermiddag. Foto: Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder