FARLIG: Det er ikke barnet som er mest utsatt her, men helsearbeideren som gir det poliovaksine er i fare. Foto: AFP
FARLIG: Det er ikke barnet som er mest utsatt her, men helsearbeideren som gir det poliovaksine er i fare. Foto: AFP

CNN: Bin Laden-operasjonen skadet poliovaksinering i Pakistan

UTENRIKS

Den amerikanske operasjonen mot Osama bin Laden i Pakistan i 2011 har ødelagt mye for bekjempelse av poliomyelitt blant landets barn.

Publisert: Oppdatert: 10.10.13 22:34

Hvordan kan drapet på al-Qaida-lederen bin Laden ha noen sammenheng med polio-vaksinering?

Jo, som noen vil huske brukte etterretningsorganisasjonen CIAs agenter et vaksineprogram som dekkoperasjon for å jakte på bin Ladens DNA hos barn som bodde på terroristens skjulested i Abbottabad.

Helt siden operatører fra SEAL Team Six drepte bin Laden 2. mai 2011 har anti-polio-kampanjer vært mål for pakistanske opprørsgrupper. Senest mandag denne uken ble minst to drept og 17 såret da terrorister bombet en helsestasjon ved Peshawar hvor barn ble vaksinert mot polio.

I fjor mistet helsearbeideren Gulnaz sin niese og svigerinne. I likhet med henne jobbet de med poliovaksinering. Begge ble skutt og drept av menn på motorsykler i storbyen Karachi.

- Alle i familien min var i sjokk. Noen av dem prøvde å hindre meg i å fortsette i jobben, for to kister som blir båret ut av hus etterlater seg et stort tomrom, sier hun til CNN.

Siden juli i fjor har minst 22 polioarbeidere blitt drept. En Taliban-leder proklamerte forbud mot poliovaksinering av barn i regionen så lenge USA fortsetter sin dronekrig.

Tross farene har Gulnaz valgt å holde fram med sin innsats mot utbredelse av den alvorlige sykdommen. Hun møter mange familier som står i et fryktelig dilemma: Velger de å vaksinere barna sine, kan de bli drept. Lar de være, kan barna bli rammet av polio og lammes for livet.

- Jeg er hverken idiot eller analfabet, sier Osman til CNN. Han lot være å vaksinere sin treårige sønn, Musharraf. Han ble en av 28 som ble poliorammet hittil i år.

- Etter at Musharraf ble syk vaksinerte jeg de andre barna våre. Men jeg var veldig sint på helsearbeidere for at de samarbeidet med utenlandske etterretningsorganisasjoner. Jeg er lei meg for at min yngste sønn måtte lide, men jeg angrer ikke på avgjørelsen, sier Osman.

Poliomyelitt skyldes poliovirus. Før utviklingen av moderne og effektive vaksiner i 1950-årene rammet sykdommen mange i den vestlige verden, også i Norge. I dag har de fleste land utryddet sykdommen, men Pakistan, Afghanistan og Nigeria har mange årlige smittetilfeller.

Her kan du lese mer om