SONET SAMMEN: Tjostolv Moland (til venstre) og Joshua French sonet flere dødssdommer sammen i det militære fengselet i Ndolo i Kinshasa. Foto: Helge Mikalsen

Hevder French dopet ned Moland med sovemedisin

I tiltalen skriver det kongolesiske militæret at Joshua French kvalte Tjostolv Moland til døde etter å ha gitt ham sterke sovemedisiner.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I tiltalen, som VG har fått tilgang til, skriver aktor Homere Bazevidio Kibi at han tiltaler Joshua French for overlagt drap.

Kvalt med tau

«Med vilje og overlegg å ha drept herr Tjostolv Moland med kvelning med tau etter å ha gitt ham et kjemisk middel tilhørende gruppen benzodiazepiner» skriver Kibi i tiltalen.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er overdoser av legemidler av typen benzodiazepiner sjelden dødelige, men de vil gi sterkt redusert bevissthet.

«Benzodiazepinene har flere egenskaper. De reduserer ved korttidsbruk angst og aggresjon, virker beroligende, virker søvnfremkallende og gir muskelavslapning. Virkningen kommer raskt, ofte etter inntak av første dose, og den er sterk» skriver nettstedet.

Kripos fant ikke stoffet

- Det er rart at de har funnet et stoff som Kripos ikke har funnet. Kripos sin rapport er helt entydig, og de søkte etter en rekke midler som det teoretisk var mulig at han hadde fått i seg - men de fant ingenting, sier Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, til VG.

Advokaten reagerer på at den kongolesiske etterforskningen har funnet frem til et bedøvende stoff - som de mener fikk Tjostolv Moland til å sovne - ut fra de samme undersøkelsene som Kripos bistod med å gjennomføre.

- Det er verdt å merke seg at det ikke har blitt gjort noen andre undersøkelser på noe annet tidspunkt enn de prøvene som Kripos deltok med å innhente, sier Graasvold.

Moland: French har ikke skyld

Tjostolv Molands mor, Mathilde Moland, sier til VG at hun forstår lite av den nye tiltalen.

- Jeg synes dette bare er helt forferdelig og helt absurd. Rapporten fra Kripos er klinkende klar. Den burde kongolesiske myndigheter også bruke, for dette har ikke French noe skyld i med, sier Moland.

Tiltalen ble tatt ut 6. desember, men ble først offentlig kjent mandag kveld etter at Utenriksdepartementet bekreftet tiltalen overfor VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder