PÅ AVSTAND FRA VOLDEN: To gutter leker med en utbrent bil utenfor Mosul under kampene mellom den islamistiske gruppen ISIL og irakiske regjeringsstyrker.

PÅ AVSTAND FRA VOLDEN: To gutter leker med en utbrent bil utenfor Mosul under kampene mellom den islamistiske gruppen ISIL og irakiske regjeringsstyrker. Foto: ,Reuters

USA: – ISIL truer hele regionen

USA lover Irak all nødvendig støtte etter at den ekstreme jihadistgruppa ISIL inntok Iraks nest største by Mosul. En halv million mennesker skal ha flyktet fra byen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– Mosul er som helvete nå. Den står i flammer, og det er død overalt, sier Amina Ibrahim, en enke som tirsdag forlot byen sammen med sine barn og la i vei nordover mot de kurdiske områdene.

ISILs svarte flagg ble samme dag heist over flesteparten av byens militære anlegg og offentlige bygninger, ifølge universitetslektoren Zuhair al-Taia, som sammen med sin kone og barn også var blant dem som forsøkte å komme seg vekk.

En journalist fra Reuters var vitne til at politimenn skiftet fra uniform til vanlige klær, kastet fra seg våpnene og forlot byen i hui og hast. Tilbake lå drepte politimenn og soldater i gatene, hvorav noen var lemlestet.

– Vi kan ikke slå dem, vi kan ikke. De er godt trent til gatekamper, det er ikke vi. Vi trenger en hel hær for å drive dem ut av Mosul, sier en offiser.

Ifølge Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM) har 500.000 mennesker flyktet fra Mosul på grunn av urolighetene.

USA lover hjelp

I en uttalelse fra amerikansk UD heter det at USA støtter en sterk og samordnet reaksjon på angrepet, samtidig som amerikanerne tilbyr all støtte som måtte behøves for å slå det tilbake.

– Det burde være klart at ISIL ikke bare truer stabiliteten i Irak, men at den er en trussel mot hele regionen, sier departementets talskvinne Jen Psaki.

Det er også kommet meldinger om at islamistene er på frammarsj i provinsen Kirkuk, der de ifølge en irakisk oberst inntok flere områder tirsdag.

For flere måneder siden tok gruppa kontroll over byen Falluja og deler av byen Ramadi, som ligger i Anbar-provinsen mot grensen til Syria.

ISIL står for Den islamske staten i Irak og Levanten. Den radikale sunnimuslimske gruppa har rekruttert mange utenlandske krigere, også fra nordiske land, og den ble først kjent for sin kamp mot Assad-regimet i Syria.

Men i Syria ligger de ikke bare i konflikt med regimet, den har også kommet på kant med flere syriske opprørsgrupper på grunn av sin brutale fremferd.

Gruppa ble tidligere regnet en al-Qaida-fløy i Syria, inntil nettverkets ledelse i likhet med syriske opprørere tok avstand fra gruppen.

Tilbyr våpen

ISILs angrep anses som en voldsom maktdemonstrasjon, og tapet av Mosul er et hardt tilbakeslag for regjeringen i Bagdad.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ba tirsdag nasjonalforsamlingen om å erklære unntakstilstand i byen. Han forsøker også å få irakere til å melde seg frivillig for å kjempe mot opprørerne.

PÅ FLUKT: En eldre mann hjelpes opp en bakke av familien sin. Sammen flykter de fra kampene i Mosul. Foto: ,Reuters

– Vi har etablert en krisegruppe som vil ordne prosessen rundt det å melde seg frivillig, samt distribusjon av våpen og utstyr, sier Maliki.

Statsministeren ber også om støtte fra FN, EU og Den arabiske liga.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttrykte tirsdag kveld sterk bekymring for sikkerhetssituasjonen i Mosul, som har en etnisk blandet befolkning.

– Full kollaps

Kampene i byen har pågått i fire dager. Mandag inntok tungt væpnede menn provinsregjeringens kontorer, og tirsdag sa myndighetene at opprørerne har tatt kontroll over byen.

– Vi tapte Mosul i morges. Militæret og politistyrker forlot sine stillinger, og ISIL-terrorister har full kontroll. Sikkerhetsstyrkene har brutt helt sammen, uttalte en oberst tirsdag ettermiddag.

Opprørerne har også sluppet ut om lag 1.400 fanger fra fengsler i byen, mange av dem medlemmer av ISIL og al-Qaida.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder