Nye tall fra WHO: 887 døde

FULL BEREDSKAP: Ved den internasjonale flyplassen i Laos var nigerianske helsemyndigheter i full beredskap. Det er påvist to tilfeller av ebola-viruset i landet. Også i resten av verden fryktes det at ebola skal spres gjennom internasjonale avganger. Foto:Sunday Alamba,Ap

Ebola-panikk etter kvinne ble syk på fly til London

Da en kvinne i 70-årene falt livløs om på flyet fra Sierra
Leone til London på lørdag, ble både de kabinansatte og passasjerene skrekkslagne.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over seks år gammel

Flyet med 128 personer om bord ble umiddelbart satt i karantene da det ankom London-flyplassen Gatwick, skriver The Independent.

Symptomene til den eldre kvinnen, beskrevet som svetting og oppkast, gjorde at mange om bord på flyet fryktet det verste. Sierra Leone, hvor flyet opprinnelig kom fra, er et av de hardest rammede landene for det svært dødelige ebola-viruset.

- Alle var vettskremte, sier en ikke navngitt flyplassansatt til The Daily Mirror.

Tidligere i dag ble det meldt at flere hundre soldater sendes ut for å håndheve sperringer rundt områder som er rammet av ebolasmitte i Liberia og Sierra Leone. Målet er å hindre at det fryktede viruset sprer seg videre.

LES OGSÅ: Soldater settes inn i kampen mot ebola

Døde på sykehuset

Kvinnen som kollapset på flyet, døde senere på sykehuset. Hun ble testet for ebola-viruset, men alle prøvene var negative.

- Det var ansett som svært usannsynlig at det dreide som om et ebola-tilfelle, men vi tok tester for å være sikre. De var negative, sier Dr Brian McCloskey, som er leder for den globale helseavdelingen ved det britiske folkehelseinstituttet.

TAR TEMPEN: I Sør-Korea sjekker en helsearbeider temperaturen til en reisende på Incheon internasjonale flyplass. Landet overvåker i større grad passasjerer som returnerer fra de rammede vestafrikanske landene. Foto:Shin Jun-hee,Ap

Som en del av kriseberedskapen, ble det gjort forsøk på å kartlegge alle som hadde vært i kontakt med kvinnen. På vei fra Sierra Leone hadde flyet stoppet i Gambia, før turen gikk videre til Storbritannia.

«En veldig seriøs trussel»

Det har lenge vært et skrekkscenario at et fly skal bringe ebola-smitte til en av de europeiske storbyene. Også i Norge harhelsemyndighetene forberedt seg på at dette kan skje.

BAKGRUNN:Slik forbereder Norge seg på ebola

I Storbritannia har frykten for smitte nådd nye høyder de siste dagene. I forrige uke kalte myndighetene inn til etkrisemøte for å nedtegne forhåndsregler som skal hindre at viruset kommer inn i landet. Statsminister David Cameron betegnet da smittefaren som «en veldig seriøs trussel».

Så langt har ingen i Storbritannia testet positivt på viruset.

Mandag offentliggjorde Verdens helseorganisasjon nye tall over antall omkomne i Vest-Afrika. 887 mennesker er registrert omkommet av ebola-viruset i utbruddet som har vart siden i vår. Det betyr nærmere 160 nye dødsfall de siste fire dagene. Så langt er rett over 1600 mennesker smittet.

Ebola dominerte også den første dagen på US-Africa Leaders Summit i Washington. Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones Ernest Bai Koroma sa før konferansen at de ønsket å diskutere måter å bekjempe det dødelige ebolaviruset på.

Mer om

 1. Ebola

Flere artikler

 1. Se ebolavirusets spredning

 2. Liberia innfører portforbud for å hindre ebola

 3. 1229 døde så langt - 2240 smittet: Rømte ebola-pasienter tilbake på sykehus i Liberia

 4. Vil teste eksperimentelle medisiner på ebolasyke

 5. Amerikansk ebola-pasient skrives ut av sykehus

Fra andre aviser

 1. CNN: Amerikaner smittet av ebola

  Aftenposten
 2. WHO mener ebolautbruddet er en internasjonal helsekrise

  Aftenposten
 3. «Jeg har stor respekt for viruset, og forventer tøffe tak. Det er mye menneskelig lidelse

  Fædrelandsvennen
 4. Forbereder Ebola-beredskap i Kristiansand

  Fædrelandsvennen
 5. Amerikanske soldater til kamp mot ebola i Liberia

  Aftenposten
 6. Brite smittet av ebola i Sierra Leone

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no