FENGSELSSTRAFF: Kenneth Bae (innfelt) skal ha blitt dømt i nordkoreansk høyesterett. Bildet av ham er tatt i 1988. Foto: AP

Kenneth Bae (44) dømt til 15 år i Nord-Korea

(VG Nett) Den amerikanske statsborgeren Kenneth Bae er dømt til 15 års straffarbeid for forbrytelser mot Nord-Korea, melder det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

  • Maria Mikkelsen

Artikkelen er over syv år gammel

Kenneth Bae, som av KCNA blir kalt Pae Jun-Ho, ble arrestert i november i fjor da han kom til den nordkoreanske havnebyen Rason.

Nord-Korea har ikke spesifisert hvilke forbrytelser Bae skulle ha begått mot regimet. Men KCNA hevdet i forrige uke at han hadde tilstått forbrytelser med sikte på å styrte styresmaktene i nord, skriver NTB.

Humanitære organisasjoner i Sør-Korea spekulerer ifølge The Guardian i om myndighetene har blitt provosert av bilder Bae skal ha tatt av sultende barn og henrettelser av dissidenter.

Bae er født i Sør-Korea, men er amerikansk statsborger. Han studerte i Portland i Oregon og bor i Seattle-området.

Krever løslatelse

Det er Nord-Koreas høyesterett som skal ha dømt 44-åringen til 15 års straffarbeid for forbrytelsen som kunne utløst en dødsstraff.

Det amerikanske utenriksdepartementet oppfordrer Nord-Korea til å løslate Pae, som de sier reiste til Nord-Korea med gyldig visum.

- Dette er en turoperatør som har vært der tidligere, og som har et visum til Nord-Korea, sier en anonym kilde til CNN.

USA frykter at den 44 år gamle amerikaneren skal bli brukt som et forhandlingskort.

Spent

De siste månedene har situasjonen mellom Nord-Korea og USA vært svært spent. Samtidig som amerikanerne har drevet en felles militærøvelse med Sør-Korea, har regimet i Pyongyang truet med å angripe supermakten med atomvåpen.

Bae er en av flere amerikanske journalister som har blitt arrestert i Nord-Korea de senere årene. I 2009 ble to journalister dømt til 12 års straffarbeid etter å ha krysset grensen fra Kina ulovlig. De to kvinnene ble imidlertid løslatt samme år, etter at Bill Clinton dro til Pyongyang for å forhandle med regimet, skriver The Guardian.

Mer om

  1. Nord-Korea
  2. USA

Flere artikler

  1. Nord-Korea stiller amerikanere for retten

  2. Nord-Korea utviser australsk misjonær

  3. Amerikaner dømt for spionasje i Nord-Korea

  4. I dag begynner Matthew Miller straffearbeidet

  5. Amerikaner dømt til straffarbeid i Nord-Korea

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder