FRYKTER SMITTE: Denne danske rullepølsen, eller ribberull på norsk, fra Jørn A. Rullepølser A/S anbefaler mattilsynet ingen å spise før situasjonen er avklart. Den kan være smittet av listeriabakterien som herjer Danmark. Foto:Esben Salling,NTB Scanpix

Mattilsynet: - Kast kjøttpålegg fra Danmark

12 mennesker drept av listeriabakterien i Danmark

Påleggsprodusentens fabrikk er nå stengt

SISTE: En lammerullepølse med listeriabakterien ble funnet allerede i mai

Bakterien som ble påvist i dansk kjøttpålegg har så langt tatt livet av 12 mennesker. Nå sjekker mattilsynet om noen av disse produktene har havnet i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Har du kjøpt kjøttpålegg i Danmark i det siste, eller har noe i kjøleskapet med det aktuelle produktmerket, burde du vente med å spise det til situasjonen er klarert. Eller være føre var og kaste pakken, sier fungerende seksjonssjef i Mattilsynet Turid Berglund til VG.

Til sammen 20 personer har blitt syke etter å ha fått i seg listeriabakterien, og danske medier skriver at tolv personer er døde.

Smittekilden skal være kjøttpålegg fra produsenten Jørn A. Rullepølse A/S. Fabrikken er stengt av Fødevarestyrelsen som følge av bakterieutbruddet.

Ifølge Jyllands-Posten skal en lammerullepølse med påvist listeriabakterien ha blitt funnet i en rutinesjekk på fabrikken allerede i mai.

Her er det danske mattilsynets liste over produktene fra Jørn A. Rullepølse A/S som kan være smittet av bakterien.

Danskene har så langt ikke funnet ut nøyaktig hvilket produkt det er snakk om, men hovedmistanken rettes mot ribberull, eller rullepølse på dansk.

– Vi vet ennå ikke om produktet er solgt i matbutikker i Danmark, eller til andre land. Har det gått ut av landet vil danske myndigheter straks notifisere EU-landene og Norge om dette, sier Berglund.

– Hvis vi får informasjon om at produktene er solgt ved spesielle butikker i Danmark, vil vi legge ut dette som informasjon på våre hjemmesider.

Bakteriesmittet kjøtt servert på sykehjem

KAST KJØTTPÅLEGG: Turid Berglund fra mattilsynet overvåker situasjonen nøye. Hun advarer nordmenn fra å spise kjøttpålegg fra produsenten som har fått listeriabakterier påvist i sitt pålegg. Foto:PRIVAT,

– Det vi venter på er at sporingsarbeidet til danske myndigheter fullføres. Produktet ser ut til å være servert ved eldresentre, omsorgsboliger osv., men det er også en mulighet for at det kan være solgt til andre distributører, forklarer Berglund.

Det danske Fødevarestyrelsen bekrefter til Politiken at pasienter på sykehus og pleiehjem har fått servert rullepølse fra Jørn A. A/S. Det er også fare for at barnehager, kantiner og restauranter har hatt bakteriesmittet kjøtt på menyen.

– Dypt ulykkelig

Jørn A. Rullepølser er dypt berørt av situasjonen.

I en pressemelding tirsdag skrev eier og direktør i selskapet, Palle Andersen, at både han og medarbeiderne hans er dypt ulykkelige for at pålegget deres har ført til sykdom og dødsfall.

– Det påvirker oss veldig mye, både medarbeidere og ledelse, skrev Andersen.

– Derfor samarbeider vi selvfølgelig på alle måter med myndighetene og tilbakekaller våre produkter for å eliminere enhver risiko. Vi gjør nå alt for, sammen med myndighetene, å finne ut av hvordan dette kunne skje.

Syke mennesker, eldre og gravide i faresonen

Produkter fra Jørn A. Rullepølser er normalt solgt i butikker som SuperBest, Eurospar og enkelt Spar-butikker i Danmark. Det er ikke bekreftet om de bakterieinfiserte produktene har blitt solgt i disse kjedene.

Berglund forklarer at det er syke mennesker, eldre og gravide som blir hardest rammet av listeriabakterien. Friske mennesker kan ifølge eksperten få i seg en «saftig dose» av denne bakterien uten å bli spesielt syke.

– Kan du fortelle litt om bakterien det er snakk om?

– Listeria er en bakterie som finnes over alt. Den finnes i blant annet jord, slam og vann, og kan forurense på mange måter. Bakterien kan komme fra jord på grønnsaker, eller man kan få med seg bakterien inn ved å få listeria forurenset vann på hendene. Det skal være, og er som regel, god kontroll på denne bakterien hos matprodusentene, men noen ganger går det galt.

– Her har det skjedd et eller annet galt, men jeg er ikke redd for videre spredning fra person til person, sier Berglund til VG.

– Mange produkter trukket tilbake

Hun oppfordrer nordmenn som har handlet i Danmark til å holde seg oppdatert på danske mattilsynets hjemmesider. Her blir listen over produkter som er trukket tilbake fra butikker på grunn av mulig smitte oppdatert hver andre time.

– Det er så langt ganske mange produkter som er trukket tilbake. Grunnen til dette er at om flere produkter er produsert samtidig, i de samme produksjonslokalene og med samme slicesutstyr, kan det være fare for kryss- smitte til ulike produkter, sier Berglund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder