HEMMELIGHETER: Vladimir Putin stempler opplysninger om døde soldater som er på «spesialoperasjoner i fredstid», som statshemmeligheter.

HEMMELIGHETER: Vladimir Putin stempler opplysninger om døde soldater som er på «spesialoperasjoner i fredstid», som statshemmeligheter. Foto:Sergei Karpukhin,Reuters

Putin forbyr avsløringer om døde soldater

Russlands president Vladimir Putin forbyr å avsløre informasjon om soldater som dør i «spesialoperasjoner i fredstid».

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Samtidig fortsetter russiske myndigheter å avvise blankt anklager om at deres soldater kriger i Ukraina.

Presidenten undertegnet torsdag en lovendring der enhver «opplysning som avslører tap av personell under spesialoperasjoner i fredstid» blir stemplet som en statshemmelighet.

Det innebærer at alle som avdekker slik informasjon, risikerer straffeforfølgelse. Dekretet utdyper ikke hva som menes med «spesialoperasjon». Avsløring av statshemmeligheter har en strafferamme på fire års fengsel i Russland såframt hemmelighetene ikke overleveres en fremmed statsmakt.

LES OGSÅ: Kan dette være Russlands nye mål i Ukraina?

Lovendringen har som mål å få en slutt på lekkasjer om militære russiske tap i Øst-Ukraina, mener analytikere. Aktivister har offentliggjort en rekke beviser for at regjeringssoldater har mistet livet på ukrainsk jord.

Ukraina og Vesten insisterer på at Russland ikke bare har væpnet og utstyrt prorussiske opprørere i Ukraina–Moskva deltar også i krigen med egne soldater.

LES OGSÅ: Frykter ny russisk-støttet offensiv i Ukraina

Torsdag meldes det at militære russiske kjøretøy de siste dagene har lastet utstyr på et godstog bare to mil fra den ukrainske grensen. NATO mener separatistene utnytter en pause i kampene til styrkeoppbygging før en mulig ny offensiv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder