Sverigedemokraterna får stadig større oppslutning i Sverige, til tross for at partileder Jimmie Åkesson (bildet) har vært sykemeldt de siste fire månedene. Foto:Anders Wiklund/ Tt,NTB scanpix

Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna

Noe uventet slutter stadig flere kvinner og høyt utdannede opp om det høyrepopulistiske partiet.

Artikkelen er over fem år gammel

I en fersk meningsmålingen Ipsos har utført for Dagens Nyheter sier 13,6 prosent av de spurte at de ville ha stemt på Sverigedemokraterna dersom det hadde vært valg nå.

For ett år siden fikk partiet en oppslutning på 7,9 prosent, mens det fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i september i fjor.

– Bemerkelsesverdig

Mens det tradisjonelt har vært unge menn med lav utdanning som har sluttet opp om partiet, får det nå økende støtte fra uventet hold: Kvinner og høyt utdannede.

På tre år har velgerstøtten fra kvinner og høyt utdannede økt med rundt 250 prosent, mens den blant svensker over 60 år har økt med 139 prosent, konstaterer Ipsos.

– Partiets utvikling er bemerkelsesverdig. Velgerbasen blir stadig bredere og dette har skjedd på relativt kort tid. De fire siste riksdagsvalgene har partiet fordoblet sin oppslutning sammenlignet med foregående valg. For bare tre år siden virket en oppslutning på 13-14 prosent helt urealistisk, sier Ipsos analysesjef David Ahlin.

Sverigedemokraterna har sanket mange såkalte proteststemmer de siste valgene, først og fremst fra innvandringsmotstandere som misliker at Sverige i fjor tok imot over 80.000 asylsøkere.

– Man er misfornøyd med hvordan andre partier presterer og vil påvirke dagsorden. Det handler selvsagt om innvandring, men også om velferdsspørsmål som skole, helsetjenester og eldreomsorg, sier Ahlin.

Rødgrønt flertall

Blant de øvrige partiene i Sverige er stillingen i stor grad uendret.

De rødgrønne regjeringspartiene har fortsatt klart flertall og 45,2 prosent av velgerne i ryggen, noe som rett nok er en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng fra forrige måned.

Socialdemokraterna går mest tilbake av alle partier, 2,9 prosentpoeng, men er fortsatt Sveriges største med 31,4 prosent oppslutning.

De fire partiene i den borgerlige Alliansen får 38,6 prosent på Ipsos-målingen, en framgang på 0,3 prosentpoeng. Moderaterna er Sveriges nest største parti med en oppslutning på 23,7 prosent, en framgang på 0,5 prosentpoeng.

Les også

Mer om

  1. Sverige

Flere artikler

  1. Sverige: Rødgrønne rykker fra, krise for Moderaterna

  2. Hver femte stemme til Sverigedemokraterna i målinger: – Vil gjøre det politisk livet mye mer ustabilt

  3. Sverige risikerer regjeringskrise

  4. Rekordoppslutning for Sverigedemokraterna

  5. Omstridt måling: Nå er SD størst i Sverige

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder