«Trøstehunder» hjelper Boston-ofre

BOSTON (VG) Når nøden er størst og sorgen som sterkest, er en firbent og pelskledd trøster aldri langt unna i USA.

  • Jon Magnus

Artikkelen er over seks år gammel

I terrorbyen Boston jobber nå Maggie, Addie, Luther, Howe og Isaiah nær sagt døgnet rundt med å gi myk og tillitsfull trøst til alle som trenger det etter eksplosjonene som drepte tre, og såret 176 på selveste maratondagen.

Så langt er ingen pågrepet for bombeangrepet.

Men amerikanske myndigheter bekrefter at de har klare videobilder av de to mistenkte, ifølge Boston Globe.

De fem lodne og gyldne retrieverne har vært i «skuddlinjen» flere ganger før:

Ved skoleskytingen i Newtown sist desember, der 26 ble drept, under den ødeleggende orkanen Sandy som rammet USAs østkyst i oktober, og ved en rekke andre anledninger der mennesker i nød og sorg har søkt trøst av andre enn overpratsomme medmennesker.

Her i Boston har de fem hundene besøkt hardt skadde terrorofre på byens sykehus, de har logret seg gjennom klasserom og kirker, og de ligger i solen på fortauet utenfor First Lutheran Church i Boston - alltid klare til å snuse, slikke og se på deg med brune, snille øyne.

Og de kan «kontaktes» direkte etter behov: Alle hundene har egne Facebook-sider, twitterkontoer og hjemmesider.

- De maser ikke, de avbryter ikke. De lytter, sier trøstehundenes «eier», Tim Hetzner.

- Og de har faktisk reddet folks liv og mental helse flere ganger de siste årene...

De fem hundene i Boston tilhører en «stall» på 60 Golden Retrievere, som er i beredskap i syv amerikanske stater.

Når noe skjer, rykker de ut med sine ledsagere for å trøste. I dette øyeblikk er fire hunder på vei til Texas, der en gjødselfabrikk eksploderte onsdag kveld, og nærmest utryddet et helt lite samfunn.

Det er den lutherske kirke i USA som finansierer «the comfort dogs» - «trøstehundene» - gjennom donasjoner. De kalles også « «parish dogs» - menighetshunder, og jobber tett sammen med Kirken.

Tim Hetzner, som er tilknyttet The Lutheran Church, så under en alvorlig episode i 2008 hvordan hunder kunne roe utrøstelige barn. Og ideen kom til ham:

- Bygg opp en stab av myke, firbente trøstere, og bruk dem når noe vondt og traumatisk skjer.

- Hunder har en fabelaktig evne til å «lukte» sorg, sier Hetzner.

- Og de eneste de kan tilby er en varm pels, en kald snute og to store ører de kan lytte med. De maser ikke, de forteller deg ikke hva du skal gjøre i sorgen. De bare er.

- Vi har trent dem til å ikke hoppe, ikke bjeffe, de er rolige, godlynte og trives med mennesker. De er myke både utenpå og inni. Og vi ser at mirakler skjer på de stedene de «jobber».

På sykehusene i Boston har hundene roet urolige sårede, og de har trøstet pårørende ved å la seg klappe, eller bare ved sitt blotte nærvær.

Og traumatiserte barn snakker lettere om sine vonde drømmer når de kan ha en lodden, snill hund i fanget.

Normalt har hundene «arbeidstid» fra 09-16. De bor hos vanlige familier, men spesielle hundepassere følger dem rundt på skoler, barnehager og sykehus hver gang noe vondt og vanskelig skjer.

- USA er et stort land, og det er behov for dem hele tiden, sier Tim Hetzner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder