STERK REAKSJON: Tysklands statsminister Angela Merkel under en pressekonferanse i Kanzleramt i november i fjor. Foto: ANDREA GJESTVANG

Merkel fordømmer amerikanske Ukraina-kommentarer

Tysklands statsminister Angela Merkel mener det er helt uakseptabelt at en amerikansk statssekretær har uttalt «Fuck EU» under en intern samtale om Vestens Ukraina-strategi.

Artikkelen er over seks år gammel

- Merkel setter pris på jobben som EUs utenrikssjef Catherine Ashton gjør, og hun ser på disse uttalelsene som totalt uakseptable, sier Merkels talskvinne.

Ashton har forsøkt å megle mellom Ukrainas president Viktor Janukovitsj og opposisjonen i en krise preget av harde fronter og omfattende demonstrasjoner.

Strategi-diskusjon

Telefonsamtalen mellom statssekretær Victoria Nuland og den amerikanske ambassadøren er lagt ut på YouTube, uvisst av hvem.
Diskusjonen omhandler hvilken strategi som trengs for å få et maktskifte i Ukraina, og det er her Nuland kommer med uttalelsen «Fuck EU» - en svært lite flatterende kommentar om EUs Ukraina-politikk.

Ber om unnskyldning

Nuland har ifølge det amerikanske Utenriksdepartementet beklaget kommentarene.

- La meg bare si at hun har vært i kontakt med sine kolleger i EU, og at hun har bedt om unnskyldning, sa talskvinne Jen Psaki torsdag, ifølge Time .

På spørsmål om hun kunne bekrefte om samtalen var autentisk, svarte Psaki:

- Jeg har ikke sagt at den ikke er ekte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder