Bombeangrep har satt ISIL noe tilbake

Tusenvis av desperate flyktninger hjulpet ned fra Sinjar-fjellet

Nordmann i den kurdiske regionen: Folk er mindre bekymret

VED FRONTEN: Kurdiske peshmerga-styrker ved frontlinjen i Makhmur for to dager siden. Byen skal nå være under kurdisk kontroll. Foto:Safin Hamed,Afp

Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

Mens Obama-administrasjonen har gitt grønt lys for å væpne kurdiske styrker, er ISIL satt delvis tilbake på slagmarken de siste dagene.

 • Amund Bakke Foss

Artikkelen er over seks år gammel

I forrige uke gjorde ekstremistene i ISIL sterk og fryktinngytende framgang på slagmarken, og tok kontroll over 15 byer og landsbyer i det nordlige Irak. Over 100.000 mennesker ble sendt på flukt.

På søndag så det midlertidig ut til at situasjonen kan ha snudd noe:

Med hjelp fra amerilanske angrepsfly og droner, som bombet utvalgte ISIL-mål, rykket kurdiske styrker framover. Mist to strategisk viktige byer ble gjenvunnet.

Bombeangrepene ble i utgangspunktet iverksatt for å forsvare kurdernes regionshovedstad Erbil. Angrepene søndag traff, ifølge The New York Times, flere kolonner med ISIL-krigere, i tillegg til en granatutskytter.

De amerikanske angrepene gjorde at Kurdiske styrker, også kalt peshmergaen, utnyttet ISILs tilbakeslag og tok kontroll over byene Gwer og Mahmour.

På andre fronter har ISIL vunnet fram:

ISIL-krigere erobret mandag morgen Jalawla nordøst for Bagdad etter flere ukers kamper med kurdiske soldater. Islamistenes erobring av Jalawla skjedde dagen etter at ti kurdiske soldater ble drept i et selvmordsangrep i byen.

Flere nordmenn med kurdisk bakgrunn, som VG har vært i kontakt med, har deltatt i kampene om Jalawla den siste uken.

ALLE BIDRAR: Kvinnelige medlemmer fra den kurdiske geriljagruppen PKK deltar i kamper sammen med peshmerga-styrkene ved Makhmur. Foto:Safin Hamed,Afp

USA bevæpner kurderne

USAs forsvarsminister Chuck Hagel, gikk mandag ut å kommenterte utviklingen.

– Operasjonene har vært veldig effektive, viser rapporter vi har mottatt fra bakken, sier Hagel under et besøk i Australia mandag.

Obama-administrasjonen har siden fredag jobbet med irakiske myndigheter for å sikre at kurdiske forespørsler om ressurser, deriblant våpen, blir møtt «så fort som mulig», og ifølge nyhetsbyrået AP mandag har den direkte bevæpningen av kurdiske peshmerga-styrker begynt.

USA har lenge vært allierte med de kurdiske myndigheter. Under Irak-krigen i 2003 var peshmergaen aktiv i kampen mot Saddam Hussein.

Til Washington Post sa den kurdiske regionspresidenten Massoud Barzani, at kurderne ikke bare kjemper mot en terrorgruppe, men en terrorstat.

- Vi ville aldri bedt våre venner om å sende deres sønner for å krige på våre vegne. Dette er vår krig. Det vi spør våre venner om, er å sende oss støtte og å gi oss nødvendige våpen, sa han.

- Ikke en større luftkampanje

Amerikanske bombeangrep ser også ut til å ha endret situasjonen på Sinjar-fjellet. Tusenvis av mennesker fra den etniske gruppen yazidi, ble drevet på flukt da ISIL angrep byen deres. Fire amerikanske luftangrep mot ekstremister som omringet fjellet, samt slipp av nødhjelp, gjorde det det mulig for kurdiske styrker å åpne en vei ned fra fjellet.

Flere titalls tusen skal fortsatt være fanget oppe på fjellet.

Amerikanske tjenestemenn sier til New York Times at deres flystøtte alene ikke kan sørge for at flyktningene kommer seg i sikkerhet. De kan heller ikke til å snu kampen mot ISIL ved å bombe mer omfattende.

- Dette er en fokusert innsats, ikke en større, omfattende luftkampanje. Våre mål er i dette tilfellet begrensede, sier en talsmann for det amerikanske forsvaret til avisa.

BAKGRUNN: Innbyggerne forteller: Slik er livet under ISIL-kontroll

LES OGSÅ: Brutalt fremrykk for ISIL på slagmarken

OLJERIK REGION: Makhour-regionen er oljerik og strategisk viktig. Bildet er fra kamper for to dager tiden. Foto:Stringer/iraq,Reuters

Norsk-kurder i flyktningby: - Mindre bekymret nå

Stemningen er litt lettere flere steder i Kurdsitan nå, etter at USA intervenerte i konflikten på kurdernes side, sier den norsk-kurdiske Veman Abdulaziz (27).

I forrige uke publiserte VG en videodagbok som Veman spilte inn fra den krigsherjede regionen. Hun befinner seg nå i Dahuk, nord for Mosul, der tusenvis av mennesker nå søker tilflukt.

- I begynnelsen av denne krigen trodde vi at vi var alene, men det har vist seg at flere stormakter ville hjelpe oss, sier hun til VG mandag.

Hun mener at kurdere hadde klart seg på egenhånd hvis de hadde hatt tilgang til F16 jagerfly.

- Dessverre har de kurdiske myndighetene ennå ikke lov til å skaffe seg F16, derfor ba vi om støtte fra USA og det internasjonale samfunnet, sier hun.

I dagboken fra forrige uke tryglet hun om at det internasjonale samfunnet skulle hjelpe kurderne i deres kamp mot ISIL. Da hun fikk beskjeden om at USA bidrar militært ble hun lettet:

- Jeg ble glad, folk er mer beroliget og kan endelig komme ned fra fjellene. For bare tre dager siden kunne man nesten ikke se folk ute, men nå er gatene stappfulle av folk, sier hun.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. ISIL rykker frem i Nord-Irak: Har tatt kontroll over Iraks største vannkraftverk

 2. Her er norsk-kurdiske Vemans bønn til omverden

 3. Her får beleirede krigsflyktninger amerikansk nødhjelp

 4. Desperate tilstander i Irak: Tusener fortsatt fanget til fjells

 5. Obama vurderer luftangrep mot ISIL

 6. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

Fra andre aviser

 1. USA har startet luftangrep

  Bergens Tidende
 2. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten
 3. IS-beleiring brutt i Nord-Irak

  Bergens Tidende
 4. Flyktningene har fått mat og vann

  Bergens Tidende
 5. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Fædrelandsvennen
 6. IS har mistet kontrollen over to irakiske byer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder