Telemark bataljon til Russland-nabo

Forsvarsministeren til VG: Bidrar til å berolige allierte

FRA AFGHANISTAN TIL LATVIA: Gjennom flere år har Telemark bataljon brukt CV-90 stormpanservogner på tøffe oppdrag i Afghanistan. Nå skal avdelingen - og panservognene - til Latvia. Foto:Lars Kroken,Forsvaret

Norge sender panservogner til Latvia

Den kalde krigen mellom Russland og Vesten blir stadig mer
intens. Nå sender Norge panservogner fra Telemark bataljon til Russlands nærmeste nabo Latvia.

 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fem år gammel

Formelt sett skal de 190 norske soldatene delta i en øvelse. Men signalet Norge og resten av NATO sender til Vladimir Putin og Russland er ikke til å ta feil av:

De flekser militære muskler ikke langt fra Russland-grensen.

– Det er viktig å understreke at dette er en øvelse. Samtidig er det et svar på det NATO har bedt sine medlemsland om, nemlig å trygge allierte ved økt aktivitet i Baltikum, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

Russland har tidligere reagert krast på økt NATO-aktivitet i sine nærområder. Blant annet har de svart med egne – og langt større – øvelser på sin side av grensen.

– Frykter du reaksjoner fra Russland?

– Dette er ikke et innspill i konflikten mellom Ukraina og Russland. For oss har det vært viktig å svare på ønsket fra NATO om økt aktivitet for å bidra til å berolige allierte. Hvordan andre vil reagere på det, må de nesten svare på selv, sier forsvarsministeren.

Øvelsen, som foreløpig ikke har fått noe navn, skal etter planen vare i nesten to måneder, og strekker seg frem mot slutten av november.

I tillegg til Norge og Latvia, vil også flere andre NATO-land delta.

– USA har vært i området med soldater en stund, det samme har nabolandene i Baltikum. Jeg regner med at flere allierte under toppmøtet i Wales vil signalisere at de vil stille med styrker til øvelsen, sier forsvarsministeren.

Lang Afghanistan-erfaring

Det er profesjonelle soldater fra Mekanisert infanterikompani 3 (Mek 3) som mot slutten av september setter kursen fra Rena mot Latvia.

Flere av soldatene i kompaniet har lang erfaring fra Afghanistan, der soldater fra Telemark bataljon har vært stasjonert nærmest kontinuerlig de siste ti årene.

Hovedvåpenet til Mek 3 er svært fleksible CV90 – beltedrevne stormpanservogner soldatene har brukt i flere harde kamper i Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under bildet

ERFARNE: En av soldatene fra Mekanisert Infanterikompani 3 (Mek 3) i Telemark bataljon (TMBN) - de samme soldatene som nå skal til Latvia på NATO-øvelse - under en Øvelse Vestland i fjor. TMBN består kun av yrkessoldater, mange med lang erfaring fra Afghanistan. Foto:Ole-sverre Haugli,Forsvaret

Fra våren 2015 skal Telemark bataljon (TMBN) gå inn i NATOs reaksjonsstyrke. Det kan bety at norske soldater på øvelser og maktdemonstrasjoner langs Russlands grense til Europa kan bli et vanlig syn.

– Telemark bataljon består av svært dyktige soldater og befal som har lang utenlandserfaring. De er godt trente, og har flere ganger vist at de er i stand til å løse en rekke ulike oppdrag, sier forsvarsministeren.

Jakter miner i Østersjøen

Stridsvognene og de nesten 200 soldatene fra Telemark bataljon er ikke det eneste norske utenlandsbidraget som denne høsten opererer tett på grensen til Russland.

Fra kommandofartøyet KNM «Valkyrien» ledet Norge NATOs stående minerydderstyrke SNMCMG1i vår. Også i høst patruljerer norske fartøy sammen med styrken i Østersjøen.

– Vi har i hele vår og i høst deltatt i minerydderstyrken, uten at det har kommet noen reaksjoner fra Russland på den deltagelsen, sier Eriksen.

Langt samarbeid

De erfarne soldatene fra TMBN har også tidligere jobbet sammen med latviske styrker. I Afghanistan har Norge og Latvia samarbeidet tett, både i leir og i felt.

– Latvia er et land vi har samarbeidet tett og godt med gjennom flere år i Afghanistan, sier Søreide.

Hun understreker at den norske styrken som i høst sendes til Baltikum ikke skal delta i ordinære militæroperasjoner.

– Det er viktig å understreke at dette ikke er en styrke som kan settes inn i noen operasjoner. Skal norske soldater gjøre det, må vi gjennom en lengre prosess. Dette er en øvelse som trolig uansett ville funnet sted et annet sted innen NATO hvis den ikke hadde blitt arrangert i Latvia, sier hun.

Avgjørende toppmøte

FÅR NORSK BIDRAG: Neste uke blir Jens Stoltenberg formelt valgt som NATOs nye generalsekretær. Det skjer med nyheten om et solid norsk NATO-bidrag i ryggen. Foto:Andrea Gjestvang,NTB scanpix

De endelige rammene for øvelsen vil trolig bli spikret under NATO-toppmøtet i Wales neste uke – et toppmøte som blir beskrevet som et av de mest spennende og avgjørende møtene i hele alliansens historie.

Det er under dette møtet Jens Stoltenberg formelt velges som alliansens nye generalsekretær. Og han starter toppjobben med et solid norsk NATO-bidrag i ryggen.

– Det har vært mye øvingsaktivitet med fartøy og fly i Baltikum den siste tiden, men lite øvelser med hærstyrker. NATO har etterspurt flere landstyrker, derfor har vi en periode vurdert om vi kan bidra med noe som samtidig gir oss godt treningsutbytte. Det mener vi at vi har fått til nå, sier Søreide.

Les også

 1. Norsk-russisk møte i trøblete periode

  Mens en tilspisset handelskonflikt raser videre og beskyldningene hagler, planlegger den norske og russiske…
 2. 1.500 militære kjøretøy til Norge

  I forbindelse med Nato-øvelsen Noble Ledger neste måned vil over 1.500 utenlandske militære kjøretøy fraktes gjennom…
 3. NATO leter etter en Russland-strategi

  Hardere sanksjoner, utfrysing av Russland internasjonalt og styrket nærvær i Øst-Europa skal være tiltak NATO-landene…

Mer om

 1. Forsvaret
 2. Nato
 3. Russland

Flere artikler

 1. Norge med i ny Nato-styrke

 2. Her sender norske soldater en klar beskjed til Putin

 3. Forsvarsministeren besto NATO-eksamen

 4. Pluss content

  Ny sjef i Telemark Bataljon: Stort ansvar å sende noen i livsfare

 5. NATO legger opp «snubletråd» mot Russland: Neste år kan Norge ha
  soldater stasjonert i Litauen

 6. 1000 norske soldater inn i NATOs hurtigstyrke fra nyttår

Fra andre aviser

 1. Norge sender nær 200 soldater til Latvia

  Aftenposten
 2. Norge sender nær 200 soldater til Latvia

  Fædrelandsvennen
 3. NATO og Norge øver krig parallelt med fotball-VM – kan provosere russerne

  Aftenposten
 4. Norge i beredskap for NATO og EU

  Aftenposten
 5. Nordisk forsvarssamarbeid: Protesten fra Russland er et faktum

  Aftenposten
 6. Dette er NATOs svar på krisen i Ukraina

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder