Her får beleirede krigsflyktninger amerikansk nødhjelp

Amerikanske fly sørget søndag for nye forsyninger av mat og vann til tusenvis av sivile som er omringet av militante opprørere på Sinjar-fjellet i Nord-Irak.

 • Emil Mogård

Artikkelen er over seks år gammel

Fire transportfly slapp ned i alt 88 store paller med nødhjelp, blant annet nærmere 17.000 liter drikkevann og over 22.000 ferdigmåltider, opplyser Pentagon.

Over 40.000 fra den religiøse minoriteten yezidier har i dagesvis gjemt seg i fjellene over byen Sinjar i Nord-Irak. Omringet av islamister fra opprørsgruppen Den islamske staten (IS), hadde hadde minst 20.000 flyktet til sikkerhet søndag, opplyste den kurdiske selvstyremyndigheter overfor nyhetsbyrået AFP.

Bistår i våpenopprusting

USA har tidligere uttalt at de er åpne for flere anmodninger om hjelp, og har siden fredag jobbet med landets myndigheter for å sikre kurdernes forespørsler om ressurser, deriblant våpen, blir møtt så fort som mulig.

Den direkte bevæpningen av den kurdiske motstandsstyrken, peshmerga-styrken, begynte mandag, ifølge AP.

Amerikanske luftangrep

Amerikanske kampfly og droner gjennomførte søndag nye angrep mot opprørerne, som har truet med å drepe flyktningene på Sinjar-fjellet dersom de ikke konverterer til islam.

USA innledet luftangrepene fredag, i et forsøk på å stanse ISILs framrykking i Nord-Irak. Ifølge USAs forsvarminister Chuck Hagel har luftangrepene så langt gitt gode resultater.

– Operasjonene har vært veldig effektive, viser rapporteer vi har mottatt fra bakken, sier Hagel under et besøk i Australia mandag.

EFFEKTIV: USAs forsvarsminister Chuck Hagel opplyser at de påbegynte luftangrepene fredag har gitt positive resultater, og vist seg å være effektiv. Foto:Reuters,

Opprørerne har de siste månedene tatt kontroll over store områder både i Nord-Irak og Syria, og anklages for massedrap på sivile. Ekstremistgruppen skal allerede ha drept 500 mennesker fra yezidi-minoriteten i Irak og lagt dem i massegraver, ifølge irakiske myndigheter.

Myndighetene har bevis for at flere kvinner og barn ble gravlagt levende, har Iraks menneskerettighetsminister Mohammed Shia al-Sudani uttalt Reuters, ifølge NTB.

Norsk-kurdere kjemper mot IS

Også nordmenn er i harde kamper mot ekstremistgruppen i Irak.

– I starten kjøpte jeg våpen og ammunisjon selv. Senere har jeg fått tilgang på flere våpen. De siste dagene har vi deltatt i harde kamper side om side med de kurdiske militærstyrkene, har en 28 år gammel norsk-kurder fra østlandsområdet tidligere uttalt til VG.

Sammen med en gruppe på fire andre norsk-kurdere fra Norge reiste 28-åringen til den kurdiske regionen i det nordlige Irak for et par uker siden. Målet deres er å bidra til å forsvare den kurdiske regionen og det kurdiske folk fra IS.

Siden midten av juni har de sunnimuslimske jihadistene vært på fremarsj i nordlige Irak, og vært i krig med kurdiske styrker i området. Den siste uken er kampene intensivert, og IS har tatt over flere byer og landsbyer som tidligere var holdt av kurderne. Hundretusenvis av flyktninger er rammet av krigføringen.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Irak: – ISIL har drept 500 yezidier i Irak

 2. Utsultede irakere flykter til borgerkrigsherjede Syria

 3. – ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

 4. Obama væpner kurdiske styrker - tilbakeslag for ISIL

 5. USA: Vil ikke iverksette redningsaksjon på Sinjar-fjellet

 6. ISIL rykker frem i Aleppo-provinsen: USA vurderer bakkestyrker i Irak

Fra andre aviser

 1. AP: USA gir våpen til kurdiske styrker

  Aftenposten
 2. - ISIL har fanget 50 kristne familier i bygning

  Fædrelandsvennen
 3. Obama: – Det vil ta tid å bekjempe ISIL

  Fædrelandsvennen
 4. Minst 20.000 slapp unna dødsfjellet

  Aftenposten
 5. USA vil hjelpe kurderne, ikke regimet i Bagdad

  Aftenposten
 6. - ISIL har henrettet flere titalls personer i Nord-Irak

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder