Ferguson-opptøyene: Demonsterer mot politiet med sang

FERGUSON (VG) Tidligere har demonstrasjonene i denne byen endt med tåregass og molotovcocktails. Møt innbyggerne som demonstrerer mot politiet med sang.

Artikkelen er over fem år gammel

Mange av dem har stått der i dagesvis, i veikanten utenfor et bilverksted i Ferguson, en forstad til St. Louis i Missouri. Holdt opp plakater og ropt mot politiet som holder hus på den andre siden av veien.

De er rasende, først og fremst over drapet på en av byens innbyggere, 18 år gamle Michael Brown, men også på politiets håndtering av saken.

Først fredag, seks dager etter at 18-åringen ble skutt til døde, gikk de ut med navnet på politimannen som skjøt ham: 28 år gamle Darren Wilson.

Da VG var utenfor politihuset natt til norsk tid, ble det ropt sinte demonstrasjonsrop, særlig når politibiler svingte ut og inn fra parkeringsplassen over gaten.

«Darren Wilson, du er en morder. Darren Wilson, du er en morder», ropte de.

Men det var også plass til en roligere form for demonstrering: sang.

KOMMENTAR:Eksplosivt sinne

«This little light of mine»

En gruppe samlet seg og sang gospelsangen «This little light of mine» for full hals. Stadig flere kom til og kastet seg med i sangen.

Snart hadde de fleste av demonstrantene samlet seg rundt det provisoriske bandet og klappet og sang med.

En av dem som har møtt opp er trebarnsmoren Edwinicia Slather fra St. Louis. Hun har også tatt med seg barnebarnet Antoine Gunn (5).

– Jeg er her for hver forelder. For Michael Browns foreldre og hver enkelt annen forelder. For alle, sier hun.

– Hva tenker du om det som har skjedd her den siste uken?

– Plyndringen var jeg ikke enig i, men det var ting som kan erstattes - materielle ting. Et liv ble tatt, det er det jeg tenker på.

Sympati-tut

Mens vi står og prater er det tett trafikk på veien rett ved. Bilene tuter når de kjører forbi for å vise sympati med demonstrantene. Rett bak oss står et langt bord med store vanndunker, skåler med kyllingvinger, potetgull og donuts. All mat er donert fra butikker i nærheten.

Trebarnsmoren mener at politiet nå må vise bilde av polititjenestemennen som drepte 18-åringen.

– Hvorfor vil de ikke vise oss det, spør hun retorisk.

Ferguson er en liten by med drøye 21 000 innbyggere. Her er 67 prosent av innbyggerne mørkhudede, mens 50 av byens totalt 53 politibetjenter er hvite.

– Hva mener du bør skje med tjenestemannen nå?

– Det samme som ville skjedd med alle andre som utfører en lik kriminell handling. Vet du hva? Siden han skulle tjene og beskytte, så skulle han fått det litt strengere, sier Edwinicia Slather og fortsetter:

– Siden han kjenner loven.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder