SMILTE IKKE: Frankrikes utenriksminister, Laurent Fabius, håndtrykkposerte med sin amerikanske kollega John Kerry, men holdt smilet godt tilbake. Foto: PHILIPPE WOJAZER, REUTERS

Krever spionasjestopp

Frankrike ber USA om umiddelbart å slutte å snoke i franskmenns telefonsamtaler. Samtidig ønsker myndighetene å unngå å komme på kant med amerikanerne.

Artikkelen er over seks år gammel

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius krevde en full forklaring om de siste avsløringene av USAs omstridte overvåkingsprogram da han møtte sin amerikanske kollega John Kerry i Paris tirsdag.

- Fabius gjentok vårt krav om en forklaring av praksisen med spionasje, som er uakseptabel mellom to partnere og som må stanse, sier en talsmann for det franske utenriksdepartementet.

Krangelen oppsto etter at avisen Le Monde avslørte at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde overvåket over 70 millioner telefonsamtaler i Frankrike i perioden 10. desember i fjor til 8. januar i år.

Mandag sa president François Hollande til president Barack Obama i klare ordelag hvor misfornøyd han var etter avsløringene.

Fabius kalte mandag inn den amerikanske ambassadøren til Frankrike på teppet for å forklare det han kaller for "sjokkerende avsløringer, ifølge den franske statsradiokanalen RFI.

Mer om

  1. Frankrike
  2. USA

Flere artikler

  1. Frankrike refser USA for spionasje

  2. Den franske utenriksministeren til VG: Nekter å forhandle med Assad om Syria

  3. To franske soldater drept i Den sentralafrikanske republikk

  4. Føljetongen om Edward Snowden

  5. President ber om flere utenlandske styrker til Bangui

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder